Медиатори и полиция влизат в ромските махали

0
Divel

В ромските махали ще се работи активно за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Във връзка със завръщането от чужбина на големи групи роми, там ще започне разяснителна кампания какво е карантина и как да се предпазят от заразата. Навсякъде, където има ромски общности, има пълна мобилизация на местната власт, МВР, РЗИ и медиатори, съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет ген.Мутафчийски. Той заяви, че има очевадни случаи на нарушаване на карантината.

Старско

В момента се прави всичко възможно за доставка на защитни облекла. Днес ще бъдат осигурени предпазни средства за общопрактикуващите лекари в страната и стоматолозите. Също от днес в две фабрики стартира производството на защитни костюми – по 200 на ден, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Разпределени са и 38 000 високоспециализирани маски за лекари, които работят в болници с пациенти, заразени с коронавирус. Както и 79 000 еднократни маски, от които 47 000 за болници и центрове за спешна медицинска помощ, защитни костюми за многократна употреба, еднократни защитни костюми и предпазни облекла. Осигурени са 32 000 маски за държавни институции, които работят с граждани, предимно на граничните пунктове.

Още днес се очакват 89 950 броя еднократни защитни костюми от Турция. С полет от Москва се очаква да пристигнат 500 000 ръкавици и 2 000 костюма за еднократна употреба. От Катар ще дойдат допълнително 200 000 маски, плюс още 100 000 в следващите дни.

Към щаба вече е прикрепен и екип от учени от БАН. Те ще помагат с данни за разпространението на коронавируса и изготвяне на прогнози. Предприетите от правителството мерки работят, и това се вижда от нашите прогнози. Ако карантината се задържи, без да се пробие, след 3 седмици ще имаме хубава новина, а до 3 месеца ще се справим с кризата, заяви проф. Николай Витанов от Българската академия на науките. Ако е необходимо, правителството може да вземе допълнителни мерки за спазването на карантината, за да излезем от кризата с минимален брой заразени и минимални щети за икономиката, допълни той.

България и света са изправени пред COVID-19. Заедно може да се справим със коронавируса. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Грижете се за вас, близките ви и околните около тях.

XNEWS.BG призовава: Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Два нови случая на COVID-19 в България
Доставка по домовете в Ивайловград и Стамболово заради COVID-19

Обраха мъж, хванаха непълнолетен за дрога
Тарашиха Мерцедес в село Момково

Затвори