В 345 секции избор между машинен и вот на хартия

0

475 са образуваните към момента секционни избирателни комисии в 29 МИР-Хасково за предстоящия на 2 април вот за народни представители, съобщи председателят на РИК Добромир Якимов.

В 345 от секциите с над 300 гласоподаватели те ще могат да избират дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина. Засега секциите с под 300 избиратели, където ще се гласува само на хартия, са 130. За изборите се очаква да бъдат доставени 345 машини.

11 в 5 общини на района са подвижните секции- 4 в община Стамболово при 163 постъпили заявления, 3 в община Минерални бани със 139 заявления, 2 в община Хасково с 32 заявления и по 1 в Маджарово (37 заявления) и Ивайловград  (19 заявления).

Очаква се до изборния ден, непосредствено преди вота, да бъдат образувани поне още 5 секции – в болници, социални домове и следствения арест.  Изискват се заявки за гласуване от минимум  10 избиратели.

227 101, колкото бяха и на последните избори през октомври миналата година, са гласоподавателите в избирателните списъци. 230 500 е утвърденият тираж на бюлетините за избирателния район.

Онлайн обучение за членовете на секционни комисии в 29 МИР-Хасково предстои този уикенд, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Добромир Якимов. В сайта на РИК е публикуван електронен вариант на протоколите, по който секционните ще могат да проверяват дали са допуснали грешки.

Според Добромир Якимов предстоящите на 2 април  избори ще са голямо предизвикателство, тъй като ще се брои отделно машинното гласуване и това на хартия, след което резултатите ще бъдат сборувани. Контролите на последните избори са били 5, докато сега са 12, уточни той.

Предстои секциите да получат и смартфони за заснемане на броенето на гласовете, като при проблем ще имат телефон за връзка със специалист от „Информационно обслужване“.

Въпреки очакваните предизвикателства председателят на РИК-Хасково прогнозира, че протоколите от СИК ще бъдат обработени до следобедните часове на 3 април, защото 90 на сто от членовете на комисията са юристи с опит в избори.

Кандидатите за народни представители в предстоящите на 2 април избори са 172 от 21 партии и коалиции. На изборите през октомври те бяха 209.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
В „Часът на Земята“: гасят светлините на Стария мост в Свиленград
В „Часът на Земята“: гасят светлините на Стария мост в Свиленград

Откриват парк „10 Пехотен родопски полк“ в Хасково
Откриват парк „10 Пехотен родопски полк“ в Хасково

Затвори