Тракийци сведоха глави пред Пантеона в Маджарово(ВИДЕО)

0

Президентът Румен Радев участва в Националното тракийско поклонение, посветено на 110 години от разорението на тракийските българи в Маджарово. То се организира от Съюза на тракийските дружества и община Маджарово и е под патронажа на държавния глава и Министерството на културата.

Поклонението започна в 11.00 часа пред Пантеона на загиналите тракийци в Мемориалния комплекс. Стотици потомци на бежанци от Източна и Беломорска Тракия се събраха, за да отдадат почит и да си спомнят за трагичните събития. Присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, областният управител на Хасково Гинка Райчева, кметът на Маджарово Ерджан Юсуф и други.

Президентът прие почетния строй от военнослужещи. Старозагорският митрополит Кипрян му връчи почетен орден. Отслужена бе заупокойна молитва в памет на жертвите край източнородопския град през 1913 година.

“Днешният ден носи вековната мъка на няколко поколения тракийци. Затова по традиция се събираме в този прекрасен български край с уникална природа и история, за да разровим жаравата на спомена и да почетем с мълчание голготата на предците. Пантеонът – костница в Маджарово е сред свещените места, съхранили трагичния спомен за погрома на тракийските българи, за хилядите зверски избити от свирепия башибозук, за невинните мъченици и безбройните разорени бежанци от Одринска и Беломорска Тракия. Нашите предци запазиха достойнството си и съумяха да съхранят здравия тракийски корен, от който порастнаха нови всеотдайни поколения. Днес те отстояват своя завет и най-вече носят завета на тракийци – да не забравяме страшните уроци на миналото, но и да не търсим отмъщение”, заяви в словото си президентът.

Той каза още, че Маджарово посреща тази историческа годишнина с обновен пантеон, нов купол и облагородено пространство. Затова изрази дълбоката си благодарност към всички дартели, към тракийските дружства и към местната власт, които правят и невъзможното, за да може паметта и достойнстовото на предците ни да бъдат уважени.

Държавният глава благодари е на митрополит Киприян за високото отличие. “Приемам тази награда не само с високо признание, но и уважение да продължим да отстояваме нашата история, дух и идентичност, защото ние, хората от този край, знаем за този трагичен епизод не от учебниците по история за съжаление, защото подобни събития в нашите учебници стават все по-малко, а и описанието в тях се отдалечава все повече от обективността и от истината. Нашите познания, нашата памет са жилави и емоционални, защото ние сме ги получили от разказите на нашите баби и дядовци. Днес това е и нашето убеждение, вяра и призив, че компромис с нашата сигурност и с нашата способност да защитим дома и децата си не трябва да допускаме”, заяви Румен Радев.

“Денят тракийската памет е и ще бъде Ден на община Маджарово – ден, свързващ минало, настояще и бъдеще. И занапред неин дълг в памет на знайните и незнайни мъченици и техните бранители – воеводите Димитър Маджаров и Руси Славов, да предава от поколение на поколение историческата истина и да не позволи никога вече това да се повтори.”, каза в словото си секретарят на общината Татяна Стоянова.

“Българският политически елит за съжаление далеч невинаги се е оказвал на висотата на историческите предизвикателства в България. Това, което ние днес със сигурност трябва да направим, е да се опитаме настойчиво да търсим единение около онези исконни неща, които ни обединяват, да се опитаме да формулираме ясен национален идеал, ясни национални цели”, заяви проф.Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Пред паметника – костница бяха положени венци и цветя. След поклонението, държавният глава разгледа тематична изложба, подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт, посветена на 110-годишнината от разорението на тракийските българи и 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Програмата продължава на площада в Маджарово с концерт на Представителният ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ към читалище „Тракия 2008“ и оркестър „Колорит“.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Добри Беливанов откри състезание по лека атлетика за деца
Общината организира Пети лекоатлетически турнир „Хасково“

Георги Иванов за Деня на тракийската памет
Георги Иванов за Деня на тракийската памет

Затвори