Разкриват дуална паралелка в Хасково

0
Divel

От тази година и в Хасково ще се осъществява дуална форма на обучение. Такава ще бъде открита в Професионалната гимназия по механоелектротехника “Стойчо и Кица Марчеви”, а специалността е „Електротехник“. Това стана ясно днес по време на заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие към област Хасково

Днес Комисията по заетост прие единодушно предложенията по държавния план-прием след завършен VII клас за учебната 2020-2021. Броят на учениците, завършващи седми клас през тази година, е 2024, с 74 повече от предходната година. Тяхното обучение ще се осъществява в 26 училища от цялата област, като учениците ще могат да избират профили или професии в 80 паралелки, от които 30 с профил, 50 с професия и 50 паралелки със СТЕМ профил или професия.

Старско

На заседанието бяха гласувани 5 нови професии, по които да се обучават учениците в областта. В Природо-математическа гимназия “Иван Вазов” и Професионална гимназия “Проф. Д-р Асен Златаров” – гр.Димитровград се въвежда специалността „Приложен програмист“. В Средно училище “Любен Каравелов”– гр.Димитровград учениците ще имат възможност да изучават професията „Оператор информационно осигуряване“. Професионална гимназия по селско стопанство и икономика “Христо Ботев“ – гр. Свиленград новата специалност ще бъде „Икономист – информатик“ В хасковската Професионална гимназия по дървообработване и строителство “Цар Иван Асен ІІ” – учениците ще могат изберат професията „Геодезист“.

Продължава да се осъществява дуалната форма на образование в Харманли и Димитровград.

На заседанието бяха приети и две паралелки със задочна форма на обучение. Това ще бъдат паралелките „Производство на облекло от текстил“ в Професионалната гимназия по лека промишленост “Райна Княгиня“ и „Металорежещи машини“ в СУ “Д-Р Петър Берон“ – гр.Тополовград.

Разкриват дуална паралелка в Хасково

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Две нови лъвчета радват посетителите на Зоопарка
Две нови лъвчета радват посетителите на Зоопарка

Общината ощетена с милиони, заради занижена такса смет на фирми
Общината ощетена с милиони, заради занижена такса смет на фирми

Затвори