Общината ощетена с милиони, заради занижена такса смет на фирми

0
Divel

Милиони левове не са влезнали в хазната на община Хасково от такса битови отпадъци, плащана от фирми. За случая съобщи днес кметът Станислав Дечев. Ситуацията станала ясна при пресмятането на новите ставки за тази година след повишаването на промилите в наредбата. Става въпрос за около 100 – 150 фирми в града, с приватизирани стари сгради.

През 2004 година община Хасково и общински съвет Хасково гласува таксата за битови отпадъци да се изчислява на база промили по данъчната оценка на недвижимия имот, но към онзи момент данъчна оценка и отчетната стойност е едно и също нещо. Впоследствие през 2011 година държавата променя Закона за местните данъци и такси, като данъчната оценка на недвижимия имот е по-високата между отчетната им стойност и данъчната. До този момент, вече 9 години, в община Хасково таксата за битови отпадъци се е изчислявала по отчетната стойност, а не по данъчната оценка.

Старско

Кметът Дечев даде пример: Имаме отчетна стойност от 100 лева за земя и сграда, а данъчната оценка е 236 455 лева. При 100 лева отчетна стойност, таксата за битови отпадъци е 1,20 лв. Друг пример: При отчетна стойност 1 860 лева на имот и сграда, данъчната оценка е 224 987 лв., тук в случая лицето е плащало 22,30 лв. такса за битови отпадъци.

Таксата смет за фирмите до миналата година беше 12 промила, а от тази е 13 промила.

Кметът ще изпрати днес сигнали към икономическа полиция и прокуратурата за започване на разследване.

От местната данъчна дирекция нямали обяснение, а директорът й Румен Тинчев е в болничен от няколко дни. Кметът днес поиска оставката му. “9 години формулата след промяната на закона не е била прилагана”, заяви Станислав Дечев.

Румен Тинчев не бе открит за коментар по случая.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Спирката до училище "Васил Левски"
Общината приютява бездомните кучета за пазачи, стартира кампания

Ще те обичам до кроя на света
Шест безплатни брака за Свети Валентин

Затвори