От следващата седмица започват музикалните дни “Проф. Недялка Симеонова”

0
Divel

Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ 2020 ще се проведат от 22 до 25 октомври. Едни от най-изтъкнатите български музиканти ще свирят на сцените на ДКТ “Иван Димов“ и на ОНЧ „Заря- 1858“. Всички концерти ще се проведат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, започват в 19 часа, входът е свободен. За първи година, заради пандемията от коронавирус, няма изданието няма да има конкурсен характер за млади цигулари.

Откриването на Музикалните дни ще бъде на 22 октомври с концерт на Камерен ансамбъл “Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров и солисти: Стоимен Пеев – цигулка и Евгени Николов – цигулка. Концертът ще бъде в залата на ДКТ „Иван Димов“. В изпълнение на „Софийски солисти“ публиката ще се наслади на Сюита „Дон Кихот” на Георг Ф. Телеман, Й. С. Бах- Стоковски – Прелюд в до минор, Й. Хайдн – Дивертименто в ла мажор, Д. Ненов – Шест миниатюри, Георги Зл. Черкин – Севдана и П. Сарасате- Навара за две цигулки оп.33.

Старско

Във втората музикална вечер на 23 октомври на сцената на ОНЧ „Заря- 1858“ гостува “Симфониета Враца” с диригент Христо Павлов и солисти: Зорница Иларионова – цигулка, Георгиос Филаделфефс – пиано и Христо Захариев – фагот. В програмата: Лудвиг ван Бетовен- Увертюра Егмонт, Лудвиг ван Бетовен- Концерт за пиано №2, Н. Димитров- Концерт за фагот и П. Сарасате- Цигански напеви.

На 24 октомври е концертът на любимците на хасковска публика – Камерен оркестър “Хасково” с диригент Цанислав Петков и гост солист Калина Христова – концертмайстор на Софийска Филхармония. Концертът е на сцената на ДКТ “Иван Димов“, а програмата включва: Хендел- Пасакалия и Вивалди- Годишни времена.

Финалната вечер на музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ на 25 октомври е посветена на 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен. Гайстер трио оп.70 и Концерт за цигулка, виолончело и пиано (премиера) ще бъдат изпълнени от трио “Арденица” с гост-виолончелист Атанас Кръстев. Закриването на Музикалните дни ще бъде отново на сцената на ДКТ „Иван Димов“ Хасково от 19,00ч.

Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ се организират от община Хасково с изключителното съдействие на диригента на Камерен оркестър Хасково Цанислав Петков. Днес той и заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева представиха програмата на емблематичното събитие. Маестро Петков подчерта, че макар и през тази година да няма конкурсна част, Музикалните дни ще бъдат много интересни и качествени. Освен това музикалните вечери са с една повече, което позволява публиката да се наслади на още ювелирни класически изпълнения.

„Това ще е едно от малкото хубави и стойностни събития, които се организират в България при сегашните условия“, коментира диригентът и благодари на община Хасково за подкрепата към музикалната общност и за организацията на Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ 2020.

От следващата седмица започват музикалните дни "Проф. Недялка Симеонова"

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Опашки за помощи в кв.“Република“/ВИДЕО/
Опашки за помощи в кв.“Република“/ВИДЕО/

Затварят на Петковден бул."Освобождение" за ремонт
Затварят на Петковден бул.”Освобождение” за ремонт

Затвори