Наградиха победителите от “Южна пролет”

0

Цветозар Цаков и Стамена Дацева са лауреатите на „Южна пролет“ за проза и поезия. Наградите на дебютантите бяха връчени снощи от кмета на община Хасково Станислав Дечев на официалната церемония по закриване на Литературни дни „Южна пролет“ Хасково 2021.

Звание «Лауреат», бронзов «Пегас» и финансова награда от община Хасково за проза журито на «Южна пролет» с председател проф. Валери Стефанов присъди на Цветозар Цаков за книгата «Винилови души». 

Старско

Званието «Лауреат», бронзов «Пегас» и финансова награда в жанр поезия спечели Стамена Дацева за стихосбирката «Градина на ръба».

Журито на «Южна пролет» присъди и няколко съпътстващи награди: 

В жанр проза за Делян Недев и Стоян Новаков за книгата „12 фантастични разказа с неочакван край“ .

В жанр проза за Александър Цонков за книгата „Играта продължава“.

В жанр поезия за Александър Арнаудов за стихосбирката „Дъно в небето“.

В жанр поезия за Наталия Иванова за стихосбирката «Човек с бинокъл».

В жанр поезия за Габриела Манова за стихосбирката „Навици“.

В жанр детска литература за Никоела Иванова за „Прегръдки от Африка: Приказки с поука“.

Председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева връчи наградата „Александър Паскалев” за 2021 год., учредена от Община Хасково, която се присъжда за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и развитието на културата. Неин носител е почетният гражданин на Хасково д-р Георги Граматиков. 

На церемонията тази вечер бяха връчени и наградите на лауреатите от миналогодишното издание на «Южна пролет». Заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева връчи званието «Лауреат», бронзов «Пегас» и финансова награда в жанр поезия на Виолета Кунева за стихосбирката «Почти всичко е наред».

Званието «Лауреат», бронзов «Пегас» и финансова награда в жанр проза беше присъдено на Николай Ценков за книгата «Човекът, който продаде морето».

Званието «Лауреат», бронзов «Пегас» и финансова награда в жанр литературна критика за 2020 година спечели Елена Борисова за книгата «Фантастика и познание».

Званието «Лауреат», бронзов «Пегас» и финансова награда в жанр детска литература бе връчено на Ненко Генов за книгата «Сбогом, дневнико!».

Наградата «Александър Паскалев» за 2020 година спечели Ели Видева за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и развитието на културата.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Пристигат първите дози от ваксината на AstraZeneca у нас
7 новозаразени с COVID-19, 585 си поставиха ваксини

“Син“ герой: Радвам се за Наско Сираков! На Левски му трябва Станимир Стоилов
“Син“ герой: Радвам се за Наско Сираков! На Левски му трябва Станимир Стоилов

Затвори