КНСБ организира юбилейния XX международен детски етнофестивал в Минерални бани

0
Divel

Конфедерация на независимите синдикати в България и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” със съдействието на община Минерални бани за двадесета поредна година организират ХХ ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „ДЕЦАТА НА БАЛКАНИТЕ – С ДУХОВНОСТ В ЕВРОПА”, с който всяка година отбелязваме 1 юни – Международния ден на детето.

Тази година КНСБ чества 30 години от своето основаване. Така детският фестивал ще отбележи два юбилейни празника – 20 години от началото на етнофестивала и 30 години от създаването на конфедерацията.

Старско

Международният детски етнофестивал се осъществява под патронажа на г-жа Деница Сачева – министър на труда и социалната политика. Медийни партньори на детския празник ще бъдат Българска национална телевизия и БНР Радио Благоевград.

Началото на фолклорния фестивал е поставено на 1 юни 2001 г. в Летния театър в центъра на община Минерални бани, област Хасково, по идея на проф. д-р Желязко Христов. Първите години етнофестивалът протича в рамките на един ден, като празник на изкуствата, представящ културата на етносите, населяващи нашите земи. Всяка следваща година фестивалът става все по-вълнуващ, интригуващ и завладяващ. С времето детският етнофестивал се утвърди като значимо международно културно събитие и като популярен и очакван детски празник. През изминалите години на фестивалната сцена са се представяли състави и изпълнители от Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Македония, Молдова, Индия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Хърватска и от всички региони на България.

Основната идея и послания, които фестивалът носи, са за съхраняване и развитие на фолклорното наследство и автентична култура на етносите от Балканите, Европа и света, за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности.

На 31 май 2020 г. от 10,00 ч. в Летния театър на Община Минерални бани ще се открие ХХ Юбилеен международен детски етнофестивал, който ще продължи до 1 юни. Очакваме близо 2000 участници, придружители и гости от България и чужбина. Ще вземат участие деца от различни региони на страната и от различни етноси, както и представители от Балканските страни, от Молдова, Русия, Грузия и Индия.

Тази година, по повод юбилейното издание на детския етнофестивал, право на участие ще имат всички изпълнители, които са участвали в последните десет фестивала през периода 2010 г. – 2019 г. и са получили следните награди:
– Голямата награда на етнофестивала;
– Първо място във всички категории и възрастови групи;
– Специална награда в категория „Камерни състави” и „Ансамбли”;
– Специална награда на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”
– Специална награда на Община Минерални бани;
– Специална награда на Синдиката на българските учители;
– Специална награда на Сдружение на танцовите дейци;
– Специална награда за „Най-малък и талантлив участник”.

Удостоеният с Grand Prix на фестивала ще получи парична награда от 1000 лв.
При индивидуалните изпълнители, в случаите, в които лауреат на предишни издания на фестивала към момента е на възраст, надвишаваща посочената горна граница от 18 г., неговият художествен ръководител или вокален педагог има право да потвърди участието на друг свой възпитаник.

В срок до 10 март 2020 г. лауреатите, имащи право на участие в ХХ Юбилеен детски етнофестивал, ще получат покана за участие. Групови и индивидуални изпълнители (певци, инструменталисти и танцьори), които отговарят на условията за участие и желаят да бъдат част от юбилейното издание на детския празник, следва да изпратят потвърждение за участие (по образец) в срок до 10 април 2020 г. на имейл: [email protected] ; [email protected] или адрес: КНСБ – за Рени Джагалова, пл.”Македония” № 1, гр. София, пощенски код: 1040.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Петльовден е - 02022020
Петльовден е – 02022020

72-годишен температурен рекорд падна в Хасково
72-годишен температурен рекорд падна в Хасково

Затвори