Депутатите положиха клетва

0
Divel

Новите 240 народни представители в 46-ото Народно събрание положиха клетва.

Те направиха това с думите: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.”

Старско

Веднага след това в пленарната зала прозвуча химнът на Република България и на Европейския съюз.

Председателстващият тържественото заседание на 46-ия парламент Мика Зайкова от “Има какъв народ” след клетвата се обърна към новите депутати с думите: “На добър час, дами и господа! Очакваме от вас работа!”

След това депутатите подписват и клетвени листове.

На същото заседание се избират председател и заместник-председатели на Народното събрание.

След полагането на клетва, бе дадена думата на представили на политическите сили.

“Този парламент е по-различен от предишния. Според нас е по-близък до реалността и до това, което искат българските граждани. Това, че сега присъства МС, означава, че хората в него не се срамуват да застанат зад нас. Когато президентът Радев даде мандат, ние ще предложим кабинет. Разговорете, които ще проведем с останалите колеги, не мисля, че с тях имаме основни различния. Нито по темата с главния прокурор, нито по темата със съдебната реформа и нито по темата с унизителните пенсии на нашите майки и бащи. В следващите 14-15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата, която започна служебният кабинет. Това е посоката, в която трябва да се развива страната. Ако няма – вероятността да отидем на поредни предсрочни избори, е голяма. Наша е тази отговорност. В следващите дни ще стане ясно дали ще можем да работим заедно с нещата, които сме предложили или ще ходим на избори.” Това заяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов от “Има такъв народ”.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС

“Предсрочните избори не излъчиха категоричен победител, въпреки това чеситто на първите. Те са проведаха при ниска избирателна активност и явен натсик от служебното парвителсмо срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Десйтвията на представители на сбужебния кабинет издълбаха разделителни линии в бъргаското общество. Вместо изборите да разршета политическа криза, те задълбочиха и днес сме свъдетели на кофронтация, свидетели сме и на блокаж на цели държавни системи във времена на здравни и икономически предизвикателство. В този парламент ГЕРБ ще бъде силна опозиция, нашия опомент няма да бъдат управляващите партии, ще бъде хаусът и безиедйността и безотговонрастта”, каза Атанасова.

Тя заяви, че ГЕРБ – СДС не разчита изборния резултат като победа на политическа сила, а огромно предизвикателство, поставено от българските избиратели, което изисква възстановяване на политическия диалог, прекратяване на войната между институциите и сформиране на национално единство. “Това са трите най-важни условия за справянето със здравните, икономическите и социалните проблеми, които стоят пред нашето общество”, каза още Атанасова.

Десислава Атанасова заяви още, че е загрижена, че в приоритетите на “Има такъв народ” не са видели нито едно от тези предизвикателства. “Бяха забравили дори да споменат за тези проблеми, а за нас това е симптом на неспособност да се отчитат очевидности и да възприемат факти, които са важни не за една или друга политическа тактита, а за цялото ни общество, за държавата ни”, допълни още Десислава Атанасова.

Тя подчерта, че ГЕРБ ще бъде опозиция на следващото управление, защото няма как да подкрепят една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи. “На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, свързана с реалностите от края на миналия век”, каза още Десислава Атанасова. Тя подчерта, че ГЕРБ няма как да подкрепи програма, при чието изпълнение ще бъде унищожена инфраструктурата на дребния и малък бизнес.

Десислава Атанасова отправи и обвинения към служебния кабинет и заяви, че буквално е била провалена ваксинацията в България.

“Бог да пази България!”, заключи тя.

Корнелия Нинова, БСП

“От името на ПГ на “БСП за България” пожелавам на всички един стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората. Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства. Държавнически, а не партийни и само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната в политическа криза. Първото – избрани сме при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори. Това е знак към всички. Това е и задължение да компенсираме ниската легитимност, която имаме с много и смислена работа за повишаване на доверието на институцията парламент. Второто предизвикателство, по волята на народа, имаме силно фрагментарен парламент. За да работи този парламент, е необходим диалог, а за съжаление той не съществува. Това е грешка – фактическа и политическа. Първата политическа партия вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемна. Уважаеми колеги, вие вече сте системна партия. Два пъти вече сте част от политическа система. В 45-ото Народно събрание имахте председател на парламента. Това ви прави част от политическата система вече. Днес червената линия не е системни и антисистемни, статукво или антистатукво, а такива, които имаме воля да променим стария модел на управление и такива, които искат да го запазят. Третото предизвикателство е да се състави редовно правителство. Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. Препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, състав на кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност. За нас е много важно рязко да се увеличат доходите. Не бива да оставяме това за бюджет 2022 г. Ще бъде късно. Ние днес внесохме пакет от социални закони в изпълнение на нашите политики за увеличаване на доходите: преизчисляване на пенсиите и Закон за възрастните хора.”

Христо Иванов, “Демократична България – Обединение”

“България е в криза. Най-очевидното проявление на този факт е, че нямаме управление, което се ползва с подкрепа от година и половина. България е изправена пред силни предизвикателства и веднага трябва да работим срещу тях. На първо място е една нова ковид вълна през есента. Трябва да излъчим контактна група, която бързо да подкрепи усилията на здравните власти. На второ място е Планът за възстановяване. Парите трябва да бъдат вложени в модернизация и човешкия капитал, екологични политик. Да започнем максимално бързо работа по един бюджет на промяната. В него трябва да заложим решителни мерки за подобряване на обществените разходи. Тогава ще можем да се концентрираме върху социалните политики, като преизчисляването на пенсиите. Крайно време е за сериозен разговор за здравеопазването. Българските лекари не могат да си вършат работата, защото не направихме истинска реформа. За нас акцент ще бъде и политиката към българите в чужбина. Ще повишим прозрачността, искаме да елиминираме лобизма. Ще се включим активно в политиките за климата и неговото опазване. Трябва да превърнем инвестицията в наука и образование в национален приоритет. Изборно законодателство, елиминиране на лобизма, целите на ООН за устойчиво развитие, политики за климата – са сред целите, които поставяме в работата си. Сред националните приоритети са българското Черноморие, горите и въздуха. Този парламент да отстои българския национален интерес по отношение на РС Македония, да отстоим истината, но и да намерим начин заедно да станем членове на ЕС.”

Мустафа Карадайъ, ДПС

Днес е паметен ден в българската история. Конституира се 46-ото Народно събрание след краткия живот на 45-ия парламент и произведени втори избори в рамките на три-четири месеца в една календарна година. Докато някои размишляват, предполагат, коментират или открито твърдят кой от бъдещите кабинети има връзка с ДПС, колко и как спечелилата и някоя друга партия има връзки с ДПС, ние от ДПС работим за това да има правителство и Блъгария да започне да излиза от кризата. Ние от ДПС не се занимаваме с предположения. Не търсим и не създаваме интриги. Не очакваме и не искаме власт заради самата власт. Ние знаем, че състоянието на нещата зависят от радикални реформи, че страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма. Ние трябва спешно да се справим с много задачи, за да бъдем – ако не в крак, то поне на крачка от европейските държави членки на ЕС. Народът иска промяна и тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел – достоен живот за всеки български гражданин. Тази промяна минава през политическа мъдрост, държавническо мислене и поведение, плюс експертен капацитет. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо джипката, от телевизора чакаме какви постижения има от управляващите, няма смисъл да си губим времето. Всички, които поемат управлението, трябва да знаят – няма време”, каза още Мустафа Карадайъ и подчерта, че трябва час по-скоро да се представят приоритетите. “Успехът изисква жертви и всички ние трябва да сме готови за това. Моментът е исторически, мисията е историческа – няма нищо по-велико от това да имаш волята и решиммоста с нужния капацитет и визия, да промениш света, независимо дали си малцинство или не. Искрено пожелаваме успех на управляващите, но и ги предупреждаваме – България не може да си позволи ново безвремие. Бъдете на висотата на своята отговорност. 

Мая Манолова, “Изправи се! Ние идваме!”

При първия знак, че се готви подмяна, ние идваме обратно на площадите и на улиците на България. Волята на хората на тези избори беше кристално ясна. Те очакват от формациите на протеста, да се обединим и да извършим позитивна трансформация, ускоряване и модернизация на България след десетилетие на застой. Те очакват и да подкрепим и сформираме и застанем зад почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за интересите на партийните елити. Ние не целим и не договаряме постове или парцелиране на властта. Нека да е ясно – отговорността и правото са на първата политическа сила – “Има такъв народ”. Честито на “Има такъв народ”. Поздравления! Вашата победа над ГЕРБ слага край на 12-годишна хегемония на ГЕРБ. “Изправи се.бг. Ние идваме!” са готови на разговори с “Има такъв народ” и “Демократична България” за подкрепа на правителство, което да е подчинено на дневния ред на българските граждани. Мая Манолова предупреди още, че чекмеждето го няма вече.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Късметлия ще грабнe 50 бона от НАП
14-годишен открадна 300 лева от магазин в Димитровград

COVID-19: 16 души се лекуват в болница, 253 се ваксинираха
COVID-19: 16 души се лекуват в болница, 253 се ваксинираха

Затвори