Залата по бадминтон в Хасково ще носи името на проф. д-р Пюзант Касабян

0

Залата по бадминтон в хасковския спортен комплекс „Спартак“ ще носи името на проф. д-р Пюзант Касабян, реши днес единодушно общинският съвет. „За“ предложението гласуваха 34 съветници.

Проф. д-р Пюзант Ованес Касабян си отиде от този свят на 5 юни. Той бе дългогодишен председател на Българската федерация по бадминтон, член на Управителния съвет на Международната федерация, член ИК на БОК и Почетен гражданин на Хасково.

Проф. д-р Пюзант Касабян (Пижо) е роден на 12 януари 1941 г. в Хасково. Още като студент основава първия клуб по бадминтон във ВМИ „Ив. Павлов“. През 1967 г. става шампион в първия републикански турнир по бадминтон с отбор „Академик“-Пловдив.

През 1969 – 1989 г. е играещ треньор, състезател и капитан на отбора по бадминтон на клуб Хасково. 15 пъти е шампион на страната и 9 пъти носител на Купата на България.

От 1972г. до 1992 г. е старши-треньор на националния отбор на България по бадминтон, участвал включително и на олимпийските игри в Барселона през 1992 г.

Проф. д-р Касабян е и състезателят с най-много участия на световни първенства на планетата, за което е вписан в Книгата на рекордите „Гинес“. Той е и първият почетен гражданин на град Хасково от 2001 година.

Награден е с орден „Стара планина“, „Орден на труда“, Почетната награда на БОК, Почетен знак от Международната федерация по бадминтон и Почетна диплома от Международния олимпийски комитет.
През 1968 г. Проф. д-р Пюзант Касабян основава Бадминтон клуб „Хасково“, с което се поставя началото на този спорт в Хасково и региона. За 56-годишната си история мъжкият отбор по бадминтон е завоювал редица призови места. И към днешна дата клубът създава състезатели, които са носители на европейски, балкански и републикански титли и печелят международни състезания.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Нели Чакалова: Общинският съвет може да определи бъдещето на Хасково, затова не трябва да продължава да е безличен
Нели Чакалова: Общинският съвет може да определи бъдещето на Хасково, затова не трябва да продължава да е безличен

Сбиване в село Горски извор прати 74-годишен в болницата
Сбиване в село Горски извор прати 74-годишен в болницата

Затвори