Ученици почистиха парка на ОУ „Св. Иван Рилски“(ВИДЕО)

0

Паркът на ОУ „Св. Иван Рилски“ в Хасково почистиха днес възпитаниците му.

Инициативата е на децата от 4А клас и е по повод днешния Световен ден на околната среда. “За нас е важно природата и околността да е чиста, защото така на всички ни е по-приятно”, сподели един от инициаторите – Дани.

Децата разказаха, че са намерили и почистили немалко изхвърлени пластмасови бутилки и фасове, като апелираха възрастните да пазят повече околната среда. 5 юни се отбелязва като Световен ден за опазване на околната среда от 1973 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 15 декември 1972 г. През 2024 г. страна домакин е Саудитска Арабия, а фокусът са пустинните територии и устойчивостта на суша под мотото „Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration”.

До 2030 г. сушата, увреждането на земята и опустиняването може да принудят 135 милиона души да мигрират, тъй като климатичната криза се влошава. Деградацията на земята може да намали производителността на храни в световен мащаб с 12%, което ще доведе до скок на цените на храните с до 30% до 2040 г., предвиждат експерти от Програмата на ООН за околна среда (UNEP).

В България със съдействието на регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите днес са организирани над 60 разнообразни инициативи на територията на цялата страна в партньорство с образователните институции и неправителствени организации.

 

 

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Син посегна на баща си за пари
Хванаха 14-годишен за две кражби в Хасково

БМВ излетя в канавка преди село Маслиново(ВИДЕО)
Трима са пострадали при катастрофата край Маслиново

Затвори