Сорос дава 1 млрд. долара за университет, който ще се бори с авторитаризма

0
Divel

Милиардерът Джордж Сорос ще финансира с 1 млрд. долара основаването на университет, който да се бори с авторитарните правителства и климатичните промени.

Това съобщи самият той по време на Световния икономически форум в Давос, цитиран от Блумбърг.

Старско

По думите му авторитарните режими и климатичните промени са „двете най-големи предизвикателства, които застрашават оцеляването на нашата цивилизация“.

Университетът “Отворено общество” ще бъде в Ню Йорк е ще бъде създаден в партньорство с подкрепяните от Сорос Централноевропейски университет и колежа „Бард“.

„В дългосреочен план нашата най-голяма надежда се основава на достъпа до качествено образование и по-специално образование, което засилва автономията на хората чрез култивиране на критичното мислене и с акцент върху академичната свобода“, коментира Сорос.

Центалноевропейският университет, финансиран от Сорос, е създаден след рухването на комунизма преди 30 години. Миналата година учебното заведение трябваше да се премести от Будапеща във Виена, след като правителството на Виктор Орбан го лиши от възможността да издава американски дипломи, припомня “Гардиън”.

Според Сорос е важно да се финансират институции, които да помагат на противопоставянето срещу нарастващия авторитаризъм в САЩ, Русия и Китай.

Той критикува президента на САЩ Доналд Тръмп, наричайки го „краен нарцисит“. По думите му той е виновен за прегряването на световната икономика. „Една прегряваща икономика не може да бъде оставена да ври прекалено дълго“, каза Сорос. /svobodnaevropa.bg/

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Засилен интерес при обсъждането на проектобюджета от близо 78 милиона
Кметът прие две от предложенията за бюджета

Емоцията на протеста взе точка на кипене
“Възраждане” тръгват на национален протест в София

Затвори