Ще поскъпнат ли горивата през лятото?

0

Какви са тенденциите и дали конфликтът в Близкия изток може да повиши цените на горивата точно в разгара на летния сезон?

Средната цена за литър бензин в момента е 2.65 лв. За последния месец е поскъпнал буквално незначително, а дизелът поевтинява с 3 стотинки. “Това се дължи на случващото се на борсите за готови продукти. Започна летният сезон в Щатите. Това създаде известно по-сериозно търсене на бензин. Пазарът тества дали има достатъчно количество на бензин в световен мащаб – има нужните количества”, заявява Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Хората очакват цените да се повишат през лятото.

Прогнозите на петролната асоциация обаче са различни. “Няма да има сериозно повишаване на цените на горивата през лятото. Предстоят президентски избори в САЩ, а обикновено действащият президент не обича високите цени на горивата – те ще останат на нивата, на които са в момента, но всяко геополитическо събитие може да окаже влияние на пазара. Ако стане нещо извънредно, нещо по-голямо, ако се разшири конфликтът в Израел и Палестина, има възможност цените да тръгнат нагоре”, каза Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Все пак геополитическото напрежение към момента не е толкова голямо, за да се очаква недостиг на суровина или проблем с доставките, допълва Бенчев.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Балетна школа „Алегро“ представя за юбилея си „Лешникотрошачката“
Балетна школа „Алегро“ представя за юбилея си „Лешникотрошачката“

Баща и син биха нежелан гост
Униформени спрели сърби, превозващи стоки ментета

Затвори