Повелителите на мухите в Хасково и България

0

Тази година, забелязали сте, вече ще има вот за Европейския парламент и за друго буренце с мед – местната власт.

Отдавна в Хасково отношенията между сегашния кмет Добри Беливанов с областния координатор на ГЕРБ и депутат Делян Добрев са от сорта на детската разправия: “На си ти куклите, дай си ми парцалките!” В разправията са включени ВиК, държавни структури, общински съветници. Беливанов пише писма до медиите, ВиК – също. Премиерът му святка лампички на Беливанов.

Направо дискотека, чиято музика е от мухи в главите. И тук вече аналогизираме с романа “Повелителят на мухите” от носителя на Нобелова награда за литература Уилям Голдинг. Книгата, публикувана през 1954 г., е актуална за ситуацията в България и за Хасково, също, 65 г. по-късно.

В романа на Голдинг е описана история на деца, попаднали на изолиран остров без възрастни при неуспешен опит за евакуация по време на Втората световна война. Евакуаторите загиват и децата са оставени сами на себе си. Те са принудени да възпроизвеждат общност. В нея се оформят групи и се проследява сблъсъка им. Доминация в нея се поема от склонната към организиране на клика от певците в някакъв хор. Те са обединени от обща униформа, еднакъв “склад на ума” и “началник”. Друга група няма, останалите не се познават помежду си. С помощта на интриги и заплахи и на базата на реда и йерархията в “хора на певците”, постепенно всички потенциални съперници, предлагащи алтернатива на йерархизма са елиминирани или унищожени. Конформистите пък са присъединени с добро или насила към групата на певците. Тя създава собствени ритуали и минитоталитарно общество. Голдинг разказва за примитивизма на индивидите и подтикването им към “певците”. Отказът от нормите на цивилизация и преминаването към дивачество е прекрасно описан. Най-накрая общността се доминира от новия идол, всемогъщия Повелител на мухите – една свинска зурла, пред която се танцува и се правят жертвоприношения, като първата жертва пред Повелителя на мухите е най-мъничкия и слаб член на общността.

Напомня ли ви това за нашата, българска действителност, в частност и хасковската?

Не си отговаряйте, въпросът е риторичен. С тези повелители, мухите ще са все повече. Включително и около несъществуващата канализация на квартал “Болярово”, обещана предизборно преди 4 г. от “солиста в хора” Делян Добрев. В следващите му обещания очакваме и внос на мухи цеце. Както е известно те носят сънна болест, която и без това е широко разпространена в България и в Хасково.

 

Автор: Развигор Разколников

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на имейл – [email protected], очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Димитрий Медведев
Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна в България

Хасково пропусна да бие Марица
Спорен фаул коства победата на Хасково(видео)

Затвори