Отложиха делото срещу кмета на Хасковo

0

Делото срещу бившия кмет на Хасково Георги Иванов бе отложено от Хасковския окръжен съд днес. Обвинителният акт срещу него бе внесен от Окръжна прокуратура – Пловдив.
Обвинението е в това, че докато е бил градоначалник, Георги Иванов „противозаконно е дал разрешение за разрушаване на културна ценност, като е последвало престъпление“. Става въпрос за сградата на бившия хасковски затвор, която е построена през 1892 г. и е обявена за паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност, категория „национално значение“. Сградата е била включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник, брой 36 от 1970 г. Сигналът за разрушаването на обекта е от края на юли 2015-та година. Разпитан в хода на досъдебното производство, Георги Иванов не се е признал за виновен.
Днес по делото бяха призовани над 20 свитедели. Отсъстваха обаче двамата защитници на Георги Иванов. Адвокат Константин Симеонов е подал молба до съда за отлагане на процеса, поради съдебна ангажираност, а другият Димитър Георгиев ползвал годишния си платен отпуск. От прокуратурата също поискаха делото да бъде отложено, заради процесуални пречки.
Георги Иванов заяви, че държи на своята защита и иска делото да се отложи. На въпрос на съда дали е съгласен процесът да се гледа по съкратена процедура, той каза, че не е обсъждал тази възможност с адвокатите си. Той лично не бил съгласен на този вариант. “Искам истината да излезе наяве, а тя ще излезе в една съдебна процедура”, заяви бившият градоначалник на Хасково.
Припомняме, че ако бъде признат за виновен, предвиденото по закон наказание по повдигнатото обвинение е от 1 до 6 години лишаване от свобода, глоба от 1000 до 5000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.
Делото бе отложено за 13 октомври.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
1 3 1200x716
Слаба реколта от дини в Любимец

1 1 1200x734
Фенове на ЦСКА заплашиха с блокиране на автомагистрала Марица

Затвори