Отбелязваме празниците на виното и любовта

0
Divel

На 14 февруари България отбелязва Трифон Зарезан или Деня на лозаря – традиционен празник в чест на Свети Трифон, лозята и виното. В различни краища на страната ни се нарича Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Традицията повелява рано сутринта стопанката омесва хляб – пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. С храна на рамо, мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича “зарязване”. След това всички се събират, и избират “царя на лозята” – заможен човек.

Старско

Освен винарите и лозарите, на днешния ден празнуват и влюбените по цял свят. Романтичната традиция на Свети Валентин датира от няколко века и е следвана от милиони хора на планетата, независимо от религията и културата им. Двойките си разменят валентинки, цветя и бонбони.

Днес президентът Румен Радев ще посети Ивайловград и село Свирачи, където ще се включи в отбелязването на Деня на лозаря и празника св. Трифон Зарезан.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Повишено търсене на евро в Хасково
Повишено търсене на евро в Хасково

Георги Костов: Къде да е новият пункт? /ВИДЕО/
АПИ няма да отклонява тирове от опашката преди Капитан Андреево

Затвори