Новите 240 заседават за първи път

0
Divel

Новоизбраното 46-о народно събрание ще проведе първото си заседание днес от 9.00 часа в старата сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България.

Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Старско

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 46-ото народно събрание това отново е Мика Зайкова от “Има такъв народ”.

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.” След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 46-ото народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председатели на Народното събрание.

В пленарната зала ще присъстват президентът Румен Радевq, вицепрезидентът Илияна Йотова и целият министерски съвет, начело с премиера Стефан Янев.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Хасковлийките сестри Стоеви откриват българското участие в Токио
Хасковлийките сестри Стоеви откриват българското участие в Токио

2 години затвор и 5 000 лева глоба за хасковлията, прекарвал 12 мигранти
Условен затвор и глоба за каналджия, хванат с 8 сирийци

Затвори