Никола Газдов: Очакваме догодина да стартира строителство на соларния парк до Книжовник

0

Работим по най-висок стандарт и вече финансираме дейности в полза на местната общност

Г-н Газдов, какво се случва с намерението за изграждане на фотоволтаична централа в Книжовник?

Старско

– Проектът напредва с нормални темпове, съгласно законовата рамка в България. Ако всичко се движи по план, след около година ще имаме готовност да стартираме изграждането.

Колко работни места в община Хасково ще разкрие инсталирането на соларната централа?

– Очакваме по време на строителството да бъдат открити над 400 работни места за период от година и половина. Това показва и опитът на Гърция – в Козани наскоро изградиха за 16 месеца соларна централа с мощност от 204 MW, създавайки около 350 работни места за хора от региона.

Ако правилно ви разбирам, разработката на проекта отнема повече време от самото изграждане?

– Звучи безумно, но за съжаление е точно така.

Срещате ли проблеми с институциите?

– Работим много добре с институциите на местно ниво и нямаме никакви оплаквания. Проблемът идва от това, че законодателство не е реформирано от 2013 г. и в него са заложени много тромави процедури за изграждане на ВЕИ. Отделно, някои институции в София не спазват предвидените в закона срокове и това забавя процеса. Иска ни се нещата да се случват по-бързо, но сме длъжни да следваме законите и процедурите.

Кой стои зад компанията „Енери БГ 1“ и по какъв начин ще се реализира инвестицията?

– Дружеството е част от групата на австрийската компания „Enery Development GmbH“. Мажоритарен инвеститор в нея е Инвестиционният Фонд към Инициативата Три Морета – посредством управляващия фонд „Амбър Инфрастръкчър („Amber Infrastructure“). Енери е първата и най-голяма инвестиция на фонда в една от основните приоритетни сфери – инвестиции във възобновяема енергийната инфраструктура. Компанията е активна в централна и източна Европа, като притежава опериращи соларни централи за близо 170 MW в България, Чехия и Словакия. Моят екип отговаря за развитието на нови проекти в България и Румъния.

Имаше напрежение при обявяването на инвестиционното намерение. Намаляха ли притесненията на хората?

– Това е една от темите, по които работим усилено. Нашата компания работи по най-високите стандарти в индустрията. Намерението ни е да управляваме електроцентралата в продължение на десетилетия и обещахме да се включим активно в живота на местната общност. Поехме ангажимент да подпомагаме смислени инициативи, с които да подобряваме живота на хората и да вземем предвид техните нужди. На общественото обсъждане в Книжовник призовахме да ни съдят не по думите, а по делата. С радост мога да потвърдя, че започнахме с реализацията на част от обещаното. И това е едва началото.

Възможно ли е да дадете конкретни примери?

– Разбира се. Може би помните, че предварителното решение на община Хасково засягаше над 4000 декара. След детайлно обследване и много процедури, 1300 декара са изключени от инвестиционното намерение и то вече засяга далеч по-малка територия. Възложихме на Регионалния Исторически Музей в Хасково да направи теренни проучвания и изключихме от всички територии, при които може да има археологически находки. Извадихме също водоемите и терените с видимост от Книжовник. В момента се предвижда централата да започва далеч след Кръста и да е оградена с жив плет. Така ще има сериозно разстояние от селото, а растителността ще се вписва в околната среда. Планираме и допълнителни мерки, сред които изграждане на зона за отдих – беседка, пейки, място за събиране и озеленителни дейности. ОУ „Васил Левски“ пък ще се сдобие с нови мебели и пособия за обзавеждане на кабинета по природни науки, с които ще подпомогнем учебния процес на децата.

След изграждане на слънчевата централа ще засадим пчелна градина от медоносни растения, за да подпомогнем пчеларите в района. Предвиждаме също да сключим договори със земеделски стопани и овцевъди за поддръжка на тревната растителност чрез паша. Подобна практика вече се прилага на фотоволтаичната централа на Енери в с. Караджалово, която е разположена на 1200 декара близо до р. Марица.

Излезе информация, че финансирате обновяване на лекарския кабинет в Книжовник. Може ли да споделите детайли?

– Така е. Компанията ни реализира социални проекти във всички държавите, в които оперира. Винаги се съобразяваме с това, от което хората имат нужда и подкрепяме проекти, които създават положително въздействие. Преди време колеги се срещнаха с д-р Мирчева и установиха, че лекарският кабинет има нужда от сериозен ремонт. Без колебание решихме да направим дарение за цялостно подновяване на обзавеждането и за медицинска апаратура от първа необходимост. Д-р Мирчева обслужва не само Книжовник, а и околните села, което означава, че повече хора ще могат да се възползват от тази инвестиция. Това няма да е еднократна помощ – предвиждаме и в бъдеще да подпомагаме д-р Мирчева, така че тя да се грижи за здравето на хората при оптимални условия.

В предварителни разговори пред Общински съвет споменахте за подпомагане на спортни и културни дейности. Как ще бъде реализирано това Ваше намерение?

– През лятото ще започнем с подсигуряване на пълна спортна екипировка за детско-юношеската футболна школа. Хасково е град с големи спортни традиции. Ние с радост ще подкрепяме тяхното запазване и развитие.

Предвиждаме и организиране на курсове за инсталатори на фотоволтаични електроцентрали, съвместно с община Хасково. Има огромно търсене на инсталатори в България, а и в цяла Европа, което само ще се засилва през следващите години. Искаме да дадем възможност на желаещите да се реализират във фотоволтаичната индустрия да придобият базови умения и да получат международно признат сертификат. От това печелят и двете страни – хората ще намерят поминък в индустрията на бъдещето, а ние ще можем да разчитаме на подготвени кадри за изграждане на слънчевата електроцентрала в Книжовник.

Когато стигнем до строителство, ще разполагаме с бюджет за инвестиции и в по-мащабни социални проекти. Заедно с общината и гражданите ще определим кои събития и дейности се нуждаят от подкрепа. Общината също ще разполага със сериозен финансов ресурс от сделката за право на строеж, голяма част от който ще се насочи директно за инвестиции в Книжовник. Целта ни е до края на месеца да стартираме консултации с местната общност, за да изготвим заедно програма от мерки с максимален положителен ефект.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Китайските валутни резерви са нараснали до 3,099 трилиона долара
Как светът плаща за войната в Украйна?

Президентът: Зографският манастир продължава да бъде пазител на Православието, стълб и крепител на истината
Президентът: Зографският манастир продължава да бъде пазител на Православието, стълб и крепител на истината

Затвори