Клетниците по български

0
Divel

„Клетата съдба на тракийците никога няма да потъне в забвение. Събираме се заедно, за да почетем паметта и да повторим силния завет на тракийците. Прощаваме, но не забравяме”, заяви в събота вицепрезидентът Илияна Йотова пред пантеона на загиналите тракийци в Маджарово. Права е.

Сега годината не е 1913, а 2020-а. България е в ЕС, но е факт, че по-голяма част от народа се чувства като в романа „Клетниците” на Виктор Юго. Един от най-блестящите политически ангажименти от световния класически автор ​на западната европейска литература е свързана с България – 37 г. преди 1913-а. Той е най-известният французин, вдигнал глас в защита на българския народ с апел до правителствата в Европа. „Избиват един народ. Къде? В Европа. Има ли свидетели? Един свидетел – целият свят. Виждат ли това европейските правителства? Не. Поради особен вид късогледство – политически съображения.” Така написал световноизвестният автор.

Старско

Много съвременно звучи, ако само заменим масовите физически репресии с икономически – българинът е беден и озлобен, предпочита да се възползва от правото си на свободно придвижване и бяга зад граница. А Юго го няма на този свят от 135 г. и няколко месеца, за да се надяваме на него.

Само едни от ЦСКА, начело с хасковлията им треньор Стамен Белчев, и другият –„Лудогорец”, надскочиха летвата на клетия български футбол и ни вкараха в групите на Лига Европа. Малка радост за клетниците.

 

Автор: Развигор Разколников

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на имейл[email protected], очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Емоцията на протеста взе точка на кипене
„Категорична подкрепа“ за гражданите на България в техните законни искания

Зоологическа градина "България"
Отбелязваме Световния ден за защита на животните

Затвори