Дъвката стана на 153 години

0

Ако има продукти, които да олицетворяват глобализацията, то сред тях определено е дъвката- може да се намери във всеки супермаркет във всяка страна, коментират феновете й.

Историята на дъвката започва далеч преди нашата ера и вероятно се е използвала още от първобитните племена.

През 1848 г. обаче, Джон Къртис започва да произвежда първата дъвка за търговска продажба в САЩ – т. нар. дъвка от чист смърчов сок от щата Мейн. През 60-те години на XIX век мексиканският генерал Антонио Лопес де Санта Ана донася в САЩ смола от саподилово дърво, надявайки се да я продаде като суровина за направа на гума.

На 28 декември 1869 г. Уилям Семпъл- зъболекар от Охайо, патентова дъвката.

1928 г. Уолтър Димар случайно създава рецепта за дъвка, която прави балончета. Той добавя единствения оцветител за храна, с който разполага – светлорозов.

През 1941-1945 г. дъвката Дабъл Бабъл влиза във войнишкия порцион. Амер иканската армия пука балончета от Париж до Филипините, което увеличава популярността на дъвката. Американските военни често били снабдявани с дъвки по време на Първата световна война, защото от една страна им помагали да се концентрират по-лесно, а от друга – да се освободят от стреса. През 1935 г. около 5,500 кг дъвка били издъвкани от всеки от войниците. Към 2005 г. американската армия спонсорира създаването на формула за нов вид дъвка, която да съдържа антибактериални вещества, за да не се налага на войниците да мият зъбите си на бойното поле. В последно време американските военни снабдяват войниците с кофеинова дъвка, за да ги поддържа в готовност за дълги периоди от време, без да усещат умора или сънливост. Всяка дъвка съдържа около 100 мг кофеин, колкото има в обикновена чаша кафе. Въпреки че дъвките се предлагат в пакетите готова храна, счита се за обидно войник да дъвче дъвка, докато е на пост.

През 50-те години на 20 век на пазара излиза дъвка без захар. През 1996 г. е пусната в свободна продажба „Никорет“ – първата никотинова дъвка, която помага на пушачите да откажат цигарите.

„Идеал“ е първата българска марка дъвки, която се появява през 70-те години. Произведена е от КООП „Христо Ников“, София. Дъвките „Идеал“ завинаги ще останат в спомените на „децата на прехода“.

Всъщност, археолозите предполагат, че хората още през неолита са използвали дъвката като антисептично средство, дъвчели са я, за да лекуват инфекции на устната кухина. Има сведения, че древните гърци дъвчели смола от мастиково дърво. Испански документи от 16-ти век разказват, че маите дъвчели дъвка, направена от сока на саподилово дърво.

През 17-ти век коренните американци споделят навика си за дъвчене с европейските колонисти.

Американски учени са установили, че дъвката намалява чувството на глад и помага при отслабването. Според тях дъвченето на дъвка, особено след хранене, може да се използва като допълнение към всяка диета. Дъвченето увеличава чувството на ситост и така се намалява количеството на погълнатите калории.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
28 декември - Международен ден на целувката
28 декември – Международен ден на целувката

Лекар от ВМА в българската експедиция към Антарктида
Лекар от ВМА в българската експедиция към Антарктида

Затвори