Златни и сребърни накити за над 70 000 лв. задържаха на „Капитан Андреево“

0

Над 2.7 кг контрабандни златни и сребърни изделия на стойност 71 478 лева намериха митничарите на пункта „Капитан Андреево“ при три проверки в края на месец март, съобщават от Агенция „Митници“.

Голям брой недекларирани сребърни накити са открити на 30.03.2024 г., когато на пункта пристига автобус с турска регистрация. В превозното средство, управлявано от турски гражданин, пътували 19 души от Турция за Румъния. В зоната за митническа проверка всички те заявили, че не пренасят стоки, подлежащи на забрани и ограничения при внос. При щателна митническа проверка на автобуса, включително с рентгенова апаратура, около двигателя са отбелязани необичайни плътности. При последвалата физическа проверка във въздухопроводните тръби над двигателяса открити 4 пакета, съдържащи изделия от бял метал. Според направената от вещо лице експертиза откритите общо 340 изделия, сред които пръстени, колиета, медальони, синджири, гривни, обеци са от сребро проба 925 с общо тегло 1499 грама на стойност 5396 лева. Установено е, че бижутерийните изделия са собственост на шофьора на автобуса.

Златни и сребърни накити за над 70 000 лв. задържаха на „Капитан Андреево“

При друг случай на 23.03.2024 г. при личен преглед на мъж, който пристигнал на пункта пеш, са открити 605.07 грама златни и 520 грама сребърни накити. Мъжът – турски гражданин, заявил, че пътува от Турция за Румъния и няма нищо за деклариране. В хода на контролните действия митнически служител открил под якето, с което е бил облечен мъжът, пакет със златни и сребърни накити, които според експертната оценка са на стойност 52 535 лева.

В същия ден, при друга проверка на лек автомобил с чужда регистрация, са намерени 158.40 грама златни изделия. Те били укрити от турска гражданка, която пътувала в лек автомобил от Турция за Германия. При митническата проверка в дамската чанта на жената, увити в забрадка, са открити златен пръстен, синджир, гривни и златно кюлче с вградени златни монети. Според експертната оценка изделията са от 14-каратово злато на стойност 13 547 лева.

Контрабандно пренасяните златни и сребърни изделия са задържани. На тримата нарушители са съставени актове по Закона за митниците.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Издирват шофьор блъснал пешеходка в Хасково
Издирват шофьор блъснал пешеходка в Хасково

32 716 текстилни ментета иззеха на „Капитан Андреево“
Иззеха стоки при проверка на куриерски фирми в Свиленград

Затвори