В Деня на християнското семейство “Златна сватба” ще отпразнуват 52 двойки в Димитровград

0

Въведение Богородично е един от вселенските празници. Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично. Ден на православната християнска младеж и семейство.

В Деня на християнското семейство кметът Иво Димов ще посрещне 52 двойки, които празнуват своя 50-годишен брачен юбилей. Между тях има и двойка, с 65- годишен съвместен семеен живот. Събитието “Златна сватба” се организира за втора поредна година от общината. То ще се състои в емблематичния ресторант “Балкантурист”, сега “Москва”.

Датата не е избрана случайно, а целта е да се подчертае значимостта на семейните ценности и тяхното отстояване на бурите на времето. Този път кметът кани всички двойки, сключили граждански брак през далечната 1973 г., които живеят в пределите на Община Димитровград. За целта са разпратени индивидуални покани до всяка брачна двойка, положила подпис в гражданското на Димитровград преди петдесет години.

По случай празника брачните ритуали в община Димитровград са безплатни, а две двойки ще си кажат заветното “Да” в Ритуалната зала.

Въведение Богородично е един от вселенските празници, който в църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората”. В Константинополската църква той е въведен през 7-и век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква – от папа Григорий XI през 1374 г. Според Светото писание на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в йерусалимския храм и я отдали в служение на Господ. Йоаким, Ана и малката им дъщеря били съпътствани по пътя от своите роднини и приятели – млади девойки със свещи в ръце, а след тях родителите, водещи Девата до йерусалимския храм.

Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена” на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Демонстрации по повод Световния ден за възпоменание на жертвите на пътя
Демонстрации по повод Световния ден за възпоменание на жертвите на пътя

Моторист пострада при ПТП в час пик
Моторист пострада при ПТП в час пик

Затвори