Земеделците блокираха детелината до бирената в Хасково (ВИДЕО)

0

С около 100 машини тежка техника земеделците от Хасковско спряха движението по международните пътища I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград) при детелината до бирената фабрика в Хасково.

Блокадата там започна минути след 10 часа и ще продължи два часа- до 12 ч. Тя е част от националния протест срещу отказа на управляващите да продължи забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна. Засилено е полицейското присътвие в района на протестната блокада. Участниците в нея обявиха, че на всеки половин час ще пропускат колоната от чакащи автомобили.

Земеделските стопани от различните браншови организации в сектора от Хасковски регион заявяват, че напълно подкрепят 5-те искания, формулирани от националния Инициативен комитет. Те са категорични, че това е общонационален протест за спасяване на българското земеделие и ще ги отстояват докрай, като този път целият земеделски сектор е единен.

Стопаните от Хасковско са гневни и на премиера Денков за изявлението му, че няма „да преговаря с терористи“, но обявиха, че днес няма да искат оставки, а утре ще проведат в столицата национален координационен съвет, на който ще бъдат приети решения как ще продължат протестните действия.

Те критикуваха управляващите и за липсата на диалог по стратегическия план, както и че българските земеделски стопани получават много по-ниски субсидии в сравнение с колегите си от други европейски страни, включително съседна Гърция.

Нашите субсидии не са толкова големи и нека не им бъдат те очите. Ние тези пари не ги получаваме даром, заработваме ги, заявиха председателят на сдружението на зърнопроизводителите в Хасковско Станислав Стоянов и председателят на сдружението „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов.

 

 

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Гришо с едно място надолу в световната ранглиста
Гришо загуби във финала на демонстративен турнир в Германия

Камерен оркестър Хасково открива творческия сезон
Камерен оркестър Хасково открива творческия сезон

Затвори