Здравко Марков: Една мечта се сбъдна, все още се въздържам да вляза в политиката

0

Здравко Марков е президент на БК”Хасково”. На 28 години, несемеен. Завършил е ГПЧЕ “Проф. д-р Асен Златаров”, а тази година основа награда за предприемачество в гимназията. Висшето си образование завършва в Royal Holloway, University of London, специалност Финансова и бизнес икономика, бакалавърска степен, а магистратура Мениджмънт с предприемачество. При завръщането си в България работи две години за IBM. Предприемач и собственик на инвестиционна компания, в момента е пряк инвеститор в 5 компании, а в 140 – косвено.

Какво означава за вас спечелената купа на БК”Хасково”?
– За мен спечелването на купата е една сбъдната мечта. Тя идва в кулминацията на един труден сезон. С втората поредна купа доказахме една добра организация. Изграждаме ясна структура всяко едно дете и играч да има своето място в клуба. Подрастващите ни играчи се учат на дисциплина и постоянство. След 10 пропуснати коша да продължаваш да стреляш. Когато треньорът Янко Желев се свърза с мен да бъда част от такъв проект, не ми беше нужно много време да кажа да. В момента имаме 8 младежи, които са тръгнали от деца и са изминали всяко едно стъпало в клуба, за да стигнат до мъжете и станат шампиони на национално ниво. Радостното е, че имаме и двама национали – Ивайло Христов до 16-годишни и Иван Иванов до 20-годишни. Мисля, че е прецедент да станеш шампион на България само с местни момчета. Нямаме нито един играч, който да не е бил поне 5 години в отбора и тренирал в зала “Дружба”.

Старско

Какво е бъдещето на отбора, ще участва ли в А група и има ли подсигурен бюджет?
– Отборът ще играе в А група. Към този момент смея да кажа, че се оправяме с финансите. След втората поредна купа, тази година доста хора се свързаха и изявиха желание да ни помагат, но засега не искат да се афишират. Отделям освен финанси и доста време за отбора. БК”Хасково” има подсигурен бюджет за една година напред. Нашият управителен съвет се състои от мен, Пепо Кущирев, Леонард Митов, Янко Желев и Виктор Колянов. Още на първата ни среща с тях отидох с изцяло готова финансова разбивка на това, което трябва да се направи. В момента е добре дошло всяко финасово предложение за надграждане на клуба.

Тази година учредихте награда за предприемачество в Езиковата гимназия, а досега баща Ви има такава в Природо-математическа гимназия. Това ли е начинът да се стимулират младите хора в нашия град?
– Смятам, че тези награди са признание за децата. Те трябва да се дават за пример. В математическата гимназия наградата, от името на баща ми, я връчвам от пет години. За тези години съм се запознал с изключително интелигентни деца. Наградените деца да виждат, че трудът им бива оценян освен с диплома и с финансово изражение. В математическата гимназия наградата е 1000 лева, а в езиковата е отборна на стойност от 2000 лева. Изключително съм впечатлен от идеите, които имат тези деца в предприемачеството, на което ги учи г-жа Дарина Влайкова. Сега тези знания, които тя преподава в 10 и 11 клас, аз същите ги придобих като студент. Предприемачеството се развива с големи темпове в големите градове и колкото по-бързо започне да се развива и в по-малките, би било едно добро начало за иновативното развитие в град като Хасково.

Какви са амбиците Ви за политиката, след като вече бяхте координатор на изборите в Хасковска област на президента Румен Радев?
– В политиката досега са ме канили 5 пъти, дали на местно или национално ниво. Тази президентска кампания, в която взех активно участие, ми донесе страшно много в различни аспекти. Запознах се с различни хора, които съответно мислят по различен начин и имат различни политически възгледи. Четири партии подкрепяха Румен Радев, те искаха по-добър начин на живот и имаха своите виждания за това как това да стане. Запознах се с проблемите на хората в областта, особено в по-малките населени места. Моята цел е да помагам в различни каузи. За да се подобри ситуацията, в която живеем, това може да стане по два начина. Едният е като даваш пример и създаваш работни места, правиш инициативи и помагаш на деца. Другият начин е като влезеш в реалната политика. Но, когато влезеш в политиката, трябва да си готов.

Хората спрягат вашето име с новия политически проект на бившия служебен министър-председател Стефан Янев?
– Към този момет аз съм нямал никакви разговори в тази насока. Първо, този проект е новороден и после трябва да има стабилно ядро от достойни хора и експерти. Не просто един гол ентусиазъм, за да търсим промяната. Моето мнение е, че всичко от тук нататък трябва да е по-добро от досегашното.

В упадък ли е политическата система и има ли нужда от президентска република, след като вече се заговори и за този вариант?
– Според мен, след тази каскада от избори, последната година показа колко недоволен е българският народ от политическото ниво. Смятам, че България ще претърпи няколко катаклизми, които се забелязват и в световен мащаб. Тази буря, която идва, би могла единствено да бъде овладяна от сплотена нация. Трябва да бъде променена политическата система, но дали това би било формата на президентска република има със сигурност експерти, които биха дали правилен отговор.

В личностен план какво е вашето хоби и мечта?
– Едно от хобитата ми стана баскетбола, а другото ските. Спортът изключително мнго зарежда и разтоварва. Лошото е, че скъсах наскоро минискус, като карах ски, надявам се по-бързо да се възстановя. Обичам да гледам баскетбол и след спечелването на купата една от мечтите ми се сбъдна. Друга моя мечта е да променям и правя иновации, полезни за обществото ни.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Анастас Караиванов: Моля се детето да оцелее(ВИДЕО)
Анастас Караиванов: Моля се детето да оцелее(ВИДЕО)

Децата на Ивайловград с химн за Националната награда „Ивайло Балабанов”
Децата на Ивайловград с химн за Националната награда „Ивайло Балабанов”

Затвори