Засилват контрола в бежанския лагер в Харманли

0
Divel

Заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева и главният секретар Стефан Танев посетиха РПЦ-Харманли. Те се срещнаха с директора на бежанския лагер Славчо Янев. На място бяха и представители на РЗИ-Хасково.

Днешната среща е организирана по повод зачестилите сигнали относно неспазване на противоепидемичните мерки от страна на бежанците. В тази връзка Областният кризисен щаб за борба с COVID-19 реши да уведоми ДАБ и Министерството на здравеопазването относно мерки, които трябва да бъдат предприети в бежанския лагер в условията на противоепидемичната обстановка и повишаването на заболеваемостта.

Старско

 

Притеснения изразиха редица граждани, както и кметът на община Харманли Мария Киркова на последното заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19. Кметът на Харманли постави въпроса за бежанския лагер от открит тип и каза, че голям проблем представлява придвижването на големи групи мигранти в града, които не спазват противоепидемичните мерки. Още тогава г-жа Желева предложи да се инициира среща с представители на Държавната агенция за бежанците, където да се постави темата и да се дискутират последващи мерки. Представителят на ДАБ на местно ниво Славчо Янев днес запозна присъстващите с обстановката в лагера и бяха обсъдени мерки, които да се предприемат.

Към момента обстановката е малко по-спокойна, но въпреки това на срещата бе решено вечерният час в лагера да бъде променен от 22 ч. на 20:30 ч. Сега преобладават основно мигранти от Сирия – 983 от общо 1040 души, които са настанени в бежанския център. През август повечето от мигрантите бяха афганистанци, коментира г-н Янев. Досега само 5 души са били положителни с COVID-19.

В лагера има достатъчно предпазни средства и дезинфектанти. От РЗИ-Хасково са осигурили и достатъчен брой тестове. Медицинските специалисти от инспекцията посещават ежеседмично лагера. Здравните работници ще продължат своите проверки всяка седмица.

Около РПЦ-Харманли има постоянно присъствие на служители на РУ-Харманли и Жандармерията. Контролът от тяхна страна също ще бъде засилен.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
От "БСП за България" в Хасково внесоха листата си в РИК (ВИДЕО)
От “БСП за България” в Хасково внесоха листата си в РИК (ВИДЕО)

Николай Колев смени Татяна Дончева начело на "Изправи се БГ! Ние идваме" за Хасково (ВИДЕО)
Николай Колев смени Татяна Дончева начело на “Изправи се БГ! Ние идваме” за Хасково (ВИДЕО)

Затвори