Започва процедура за изграждане на зарядни станции за 42 млн. лева

0

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата, съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседание на Комитета за наблюдение на Програма „Транспортна свързаност“. Предстои да бъдат одобрени методика и критерии по процедурата, която се планира да бъде обявена през ноември 2024 г.

„За първи път в Програма „Транспортна свързаност“ се излиза от рамката на първите два програмни периода и вече няма да се работи само с предварително определени проекти и бенефициенти. Това важи за двете грантови схеми за подпомагане на съществуващите интермодални оператори и за изграждане на зарядна инфраструктура за електромобили и в пристанищата“, добави министърът.

Бюджетът за зарядната инфраструктура е 92 млн. лв., от които 42,4 млн. лева са предвидени за изграждане на станции за електромобили по магистралите и пътищата, част от ТЕН-Т мрежата. А с други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата за обществен транспорт.

В рамките на Комитета за наблюдение бе отчетено, че 92,07% от бюджета на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. вече е разплатен, като този процес продължава. Верифицираните разходи са 86,8%, а сертифицираните – 85,96%.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Откриват „Сигурна зона за непридружени деца“ в лагера на Харманли
Откриват „Сигурна зона за непридружени деца“ в лагера на Харманли

Милен Танев вкара 5 гола за победата на Саяна
Саяна загуби дербито с Несебър

Затвори