За седми път „Ти Броиш“ събира сигнали за изборни нередности

0

Гражданската платформа „Ти броиш“, която гарантира прозрачното и законно протичане на изборния ден, за седми пореден път ще приема сигнали за нередности при вота за Народно събрание и Европейски парламент днес. По традиция платформата изпраща застъпници и членове на избирателни комисии в рискови секции в Турция.

Целта на създадената през 2021 г. инициатива е да събира и обработва максимално бързо сигнали за нарушения в изборния ден, като ги адресира към съответните нива на избирателните комисии. Така всеки гражданин може да се превърне в защитник на вота.

Обичайно, най-честите нарушения са свързани с различни видове агитация в деня на изборите. Това се случва както от кандидати или техни представители, така сме получавали сигнали и за намесата на общински съветници и кметове. Най-малко сигнали за нередности в самите секции сме получавали, когато гласуването беше изцяло машинно и много повече при гласуване с хартия, коментира координаторът „Ти броиш“ Мирела Андреева.

При установяване на нередност защитниците на вота ще имат възможност да подадат сигнал на сайта на „Ти броиш“ (https://tibroish.bg/results/2023-10-29/violation/new) или през специалното приложение на платформата, а юридическият екип на „Ти броиш“ ще ги консултира и ще сезира институциите. Периодично онлайн ще бъде огласявана и обобщавана информацията за нарушенията в изборния ден.

По традиция „Ти броиш“ изпраща застъпници в Турция, за да се проследи от първа ръка как протича изборният процес в южната ни съседка, където гласуват близо 100 хиляди български граждани. Мисионерите на „Ти броиш“ са разпределени в множество градове с концентрация на секции, сред които Истанбул, Измир, Бурса, Чорлу, Къркларели, Анкара, Одрин и Черкезкьой. За днешните избори 2 в 1 секциите в Турция са 166, което е с четири повече от предишните парламентарни избори през 2023 г.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Екзитпол към 20 часа: Пет партии влизат в парламента
Избираме Европейски парламент и 50-то Народно събрание

23 доброволци преминаха обучение за първа помощ "Бъди готов"(ВИДЕО)
23 доброволци преминаха обучение за първа помощ “Бъди готов”(ВИДЕО)

Затвори