Вицепрезидентът: Българското читалище носи светлината на кандилото пред иконата

0

Илияна Йотова беше гост на 130-годишнината на читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в Тополовград.

Читалището носи особена светлина, на кандилото пред иконата, която никога не гасне и никой не може да загаси. За съжаление, днес хора без биография, но с мимолетна власт, твърдят, че българските читалища са само история. Със силен глас им казваме, че едно българско читалище никога не може да бъде затворено с катинар, обратното означава да заключим душите си на българи.

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства участниците и гостите на тържествения концерт по случай 130-годишнината на читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в Тополовград. За активната дейност за съхранение и разпространение на българската духовност и култура Йотова връчи на читалището почетния плакет на вицепрезидента. Илияна Йотова беше удостоена от читалищното настоятелство с плакет за изключителен принос и посветеност на читалищното дело в Тополовград.

„Мъдри държавници са знаели, че след Освобождението с просвета и култура ще създадат Третата българска държава. Два пъти изтривана от световната карта, България е възкръсвала чрез духовността, просветата и културата. Когато тук са дошли османските орди, българите не са пазили скъпите накити и дрехи, а книгите в манастирите. Благодарение на вярата, словото и книжовността оцеляваме през вековете“, посочи вицепрезидентът.

„За 130 години много хора, отдадени на познанието и културата, са оставили своята диря в читалище „Св. св. Кирил и Методий“. Историята на българските читалища е историята на самочувствието ни на българи“, подчерта в приветствието си Йотова.

Вицепрезидентът поздрави присъстващите с предстоящия Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. „Княз Борис притежаваше прозрението на истински държавник и приюти гонените Кирило-Методиеви ученици, защото знаеше, че тези мъченици носят писменост, език, идентичност, цяла духовна империя. Учени от цял свят казват, че след гръко-византийската култура, след римо-латинската цивилизация идва една друга мощна духовна цивилизация – българо-славянската“, изтъкна Илияна Йотова, като отбеляза, че България малко популяризира тази култура по света. Тя посочи, че от тайните на духовното ни наследство черпим сила, за да разбираме днешния ден и да можем да чертаем бъдещето.

На 24 май – деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Тополовград чества своя празник.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Пръскат срещу комари, пашата на пчелите да се ограничи
Пръскат срещу комари и кърлежи в Димитровград

В Деня на Св.св.Кирил и Методий откриват експозицията "За буквите"
Честит празник на българската просвета и култура и на славянската книжовност!

Затвори