Вековно дърво посреща туристи в Александрово, ученици чистят хасковските дървета от пирони

0
150-годишен полски ясен посреща туристи в хасковското село Александрово.
Дървото, което до дни ще бъде обявено за вековно от Министерството на околната среда и водите, се намира в землището на селото близо до Александровската гробница.
Предложението за обявяване на дървото като вековно идва от Регионалната инспекция по околната среда и водите.
За да насочат вниманието на обществото към опазването на дърветата деветокласничките от Езиковата гимназия Теодора, Дария и Виктория с помощта на доброволци облагородиха пространството около полския ясен, поставиха ограда и информационна табела.
Момичетата от отбор “Гори”към клуб Екошампион направиха и специални табели, които да насочват туристите да се отбият от главния път към мястото, където се намира вековното дърво. То е високо 14 метра, а обиколката на стъблото му е 3,9 метра.
Теодора, Дария и Виктория работят по опазването на дърветата в градска среда от началото на учебната година. Те направиха проучване сред хасковлии като потърсиха мнението им за състоянието на дърветата от общината и какви действия са необходими за тяхното опазване.
Те вече осъществиха няколко инициативи. Първата от тях бе по премахване на впилите се мартеници в клоните на дърветата.
Днес пък деветокласничките от Езиковата гимназия призовават всички хасковлии да им помогнат с почистването на дърветата в центъра от пирони и други метални предмети. “Това не само е забранено от общинската наредба за опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество, но се наказва и с глоба. В същото време всеки забит пирон е вход за вредители, които унищожават дърветата”, категорични са момичетата.
В 15:30 часа пред ОНЧ “Заря” момичетата, заедно с приятели – доброволци ще премахват кабърчета, пирони, плакати и обяви от дърветата. За включилите се в инициативата хасковлии са подготвили изненада.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Ивайловград и Свиленград ще имат достъп до средства за саниране/ВИДЕО/
59 блока за саниране в Димитровград очакват одобрение от МРРБ

С пускане на бели гълъби откриха 20-я детски етно фестивал в Минерални бани(ВИДЕО)
С пускане на бели гълъби откриха 20-я детски етно фестивал в Минерални бани(ВИДЕО)

Затвори