Вдигат заплатите в армията със законодателни промени, в работната група участва Мюмюн Мюмюн

0

С проект за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България възнагражденията на военнослужещите ще се изравнят със средната работна заплата за страната, което означава нарастване с близо 30 процента.

Проектът е внесен от Комисията по отбрана, в която дейно участие взе хасковският депутат от ДПС Мюмюн Мюмюн.

“Липсата на адекватни възнаграждения е една от основните причини за некомплекта във въоръжените сили. Повишението на възнагражденията е един от начините за преодоляването му и за повишаване на интереса към военната професия”, коментира Мюмюн Мюмюн.

На брифинг в Народното събрание министърът на отбраната Атанас Запрянов благодари на всички парламентарни групи, които са подкрепили това решение.„Българската армия е национална институция. Единодушието на нашия парламент показва, че той проявява необходимото разбиране към проблемите на армията“, подчерта министърът.

По думите му – неокомплектоваността влияе върху боеспособността на въоръжените сили. „Недопустимо е да има военни формирования, в които няма нито един офицер и да има сериозен отлив от военната професия“, каза министър Запрянов и подчерта, че в навечерието на 6 май подобно решение ще даде на военнослужещите ни мотивация.

Очаква се това да доведе до промяна в нагласите за военната професия и до повишен интерес към служба във въоръжените сили.

Новите възнаграждения могат да влязат в сила от 2025 г. В момента с увеличението, гласувано през март от Министерския съвет, началната базова заплата за войник/матрос I клас е 1450 лв. С това увеличение тя ще стане 2200 лв.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Засаждат 100 дръвчета за 100 години футбол в Ивайловград
Засаждат 100 дръвчета за 100 години футбол в Ивайловград

Ученици от Езиковата с международен приз „Експериментална екология и наука за околната среда“
Ученици от Езиковата с международен приз „Експериментална екология и наука за околната среда“

Затвори