“Възраждане“ проведе в Кърджали четвъртия си конгрес

0

Четвъртия си конгрес проведе вчера „Възраждане“ в град Кърджали. На форума присъстваха делегати от структурите в страната на политическата организация, както и делегати от структурите в  чужбина – Лондон, Берлин, Хамбург, Бордо, Тел Авив, Цариброд и др.

Конгресът преизбра настоящото ръководство на „Възраждане“: д-р Костадин Костадинов – председател, Цончо Ганев – зам.-председател, адв. Петър Петров – зам.-председател, Георги Георгиев – зам.-председател и инж. Николай Дренчев – организационен секретар.

След конгреса делегатите проведоха шествие до паметника на освободителите на Кърджали и до паметника на Васил Левски, където поднесоха венци и цветя.

"Възраждане“ проведе в Кърджали четвъртия си конгрес

„Кърджали е територия-жертва. С тази земя българска е била платена цената на българското съединение. През 1885 г. се извършва Съединението, а България се отказва от Кърджали, селата около него и още седем села в долината на р. Въча. По това време в Народното събрание се води паметен диалог. След като България е спечелила Сръбско–българската война и трябва да се ратифицира така нареченият Топханенски акт, с който става ясно, че трябва да се откажем от Кърджали. Народните представители не искат да подпишат и искат дори да водят война, докато не вземат и тази територия. Тогава министър-председателят Петко Каравелов прави нещо, което и до ден днешен е пример за ораторско майсторство. С няколко думи той обръща мнението на депутатите, като казва: „Ние яйцето изядохме, черупките оставихме на султана. Източна Румелия цяла взехме, Кърджали сме оставили на султана. Аз я не ща.“, казва той. Тогава Кърджали е село, не е град, дори не е и паланка. Днес, като сме тук, не бива да забравяме, че нито един камък от българската земя повече не трябва да бъде търгуван. Повече от земята българска и камък няма да дадем. Да живее България!“, каза Костадин Костадинов пред своите съмишленици.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Гришо разби Гофен и се класира на 1/8-финал в Париж
Григор Димитров с отлично начало в Шанхай

Възможност за реновиране на ученическите общежития до Математическата гимназия
Хасково спечели проект за ремонт на общежитията до ПМГ

Затвори