Въпреки извънредното положение: Армията ще празнува Деня на храбростта

0
Divel

Въпреки извънредното положение и пандемията от коронавирус българската армия ще отбележи Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, както всяка година. Това съобщиха от министерство на отбраната.

Не е ясно дали за първи път в най-новата ни история няма се състои традиционният военен парад в центъра на София.

Старско

Адмирал Емил Ефтимов също допусна, че честването на Деня на храбростта е под въпрос. „Ще излезем с предложение под какъв формат да направим тази среща на гражданите с Българската армия. Ще намерим най-добрата форма, но при всички положения ще отбележим празника“, каза началникът на отбраната пред БНР в неделя.

Причината е, че, ако има парад, военните биха нарушили предписаната от Щаба за коронавируса заповед да няма събирания на хора, пише БНР.

Затова от министерството посочват, че честването тази година „ще бъде направено в съответствие с епидемиологичната обстановка в страната към 6 май“.

Като празник на храбростта шести май се отбелязва от 1880 година. Празникът се чества дори и през войните в периода 1912-1918 г.

През 1931 г. Денят на храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. След 1946 г. датата на честването е сменена по идеологически причини.

А от 1993 година 6 май е върнат като празник на военните.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Случаите на коронавирус у нас надминаха 600 (ВИДЕО)
Случаите на коронавирус у нас надминаха 600 (ВИДЕО)

Wizz Air
Wizz Air спира всички полети между София и Лисабон

Затвори