Валежите в Одрин продължават, Тунджа преля

0
Divel

Обилни дъждове валят в Одринска област. Нивото на Марица и Тунджа, които извират от България и протичат през района, се е повишило.

За Тунджа е бил обявен червен код за опасност, реката е преляла от коритото си и е заляла някои участъци, съобщават местни медии, цитирани от БТА и Нова телевизия.

Старско

От окръжната Дирекция по водите съобщиха, че е обявен жълт код за опасност от преливане на Марица в района на квартал „Кърагач” с население около 5 000 души. На станцията Киришхане е бил измерен дебит от 938 куб.м/сек.

Отвеждането на водите на река Марица в канала Одрин, който се строи в този район специално срещу наводненията, е предотвратило преливането на реката. Окръжната Дирекция по водите съобщи, че след сигнал за повишаването на нивото на реката, са били отворени шлюзовете на канала Одрин и водите на Марица са били отведени в канала. Така се предотвратила опасността от преливане, обясни кметът на Кърагач Агях Коркан.

Местни специалисти посочват, че след силното засушаване през лятото и есента на миналата година в последно време в Одринско са паднали валежи от 234 л/кв.м. Нивото на язовирите в района е достигнало 34 процента.

По данни на окръжната Дирекция по водите дебитът на Тунджа вече е започнал да спада – от 211 куб.м/сек до 134 куб.м/сек, но дебитът на Марица остава висок.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
5 нови случая на COVID-19 в Хасковско, сред тях и медицински персонал
С нова заповед променят част от мерките от утре

КАТ стартира нова акция по малките населени места
КАТ стартира нова акция по малките населени места

Затвори