Уникални пейки със стихове в Свиленград

0

Уникални художествени пейки допълват един от най-привлекателните за жителите и гостите на Свиленград район около стария мост на река Марица, до библиотеката.

Това са три пейки във вид на разтворени книги с изписани на тях стихове и отпечатани изображения на свързани със Свиленград личности и исторически обекти.

Стихотворението, посветено на Свиленград от патриарха на българската литература Иван Вазов и неговият лик красят едната от пейките. До него е изобразено Червеното училище тук, където е учителствал младият поет през 1872-1873 година. Свиленградският забележителен поет и почетен гражданин Ивайло Балабанов е представен със стихотворението си „Принос към европейската история”, а към него е отпечатана снимка на връх Шейновец, свързан с освобождението на града през 1912 г. Всеучилищният химн на Стоян Михайловски „Върви, народе възродени…” и ликовете на братята Кирил и Методий красят третата пейка-книга. И трите пейки са разположени с изглед към река Марица и 500-годишния каменен мост.

Новите пейки са изработени в Бургас, където за първи път бяха поставени подобни за 24 май. Идеята се харесва на кмета Георги Манолов и заедно със съпругата му ги поръчват за Свиленград. След изработката им те са дарени на общината от фирма „Стелман” ООД с управител Елена Манолова. Стойността на дарението е 2 583 лева.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Златен медал подариха от клуба на инвалидите на Добри Беливанов
Златен медал подариха от клуба на инвалидите на Добри Беливанов

Трима са подпалили камионите в Свиленград/ВИДЕО/
Трима са подпалили камионите в Свиленград/ВИДЕО/

Затвори