Удължават срока за софтуерите за управление на продажбите

0

Срокът, в който ползвателите на софтуер за управление на продажбите (СУПТО) да приведат дейността си в съответствие с изискванията на Наредба Н-18 да бъде удължен до края на 2020 г., се предлага в проект за изменение и допълнение на нормативния акт, публикуван за обществено обсъждане в сайта на Министерството на финансите.

Досегашният срок 31.07.2020 г. не може да бъде спазен без значителни затруднения и се предлага удължаването му, е посочено в мотивите към проекта.

Старско

Предвиждат се и множество други изменения в наредбата, които са резултат на интензивни дискусии между екипите на Министерството на финансите, НАП и работодателски, браншови и професионални организации, като например: дефиницията за СУПТО; облекчаване на изискванията към медицинските софтуери, т.нар. ERP системи (системи за планиране ресурсите на предприятието), както и към софтуерите, използвани в туризма; удължаване на срока на блокиране на фискалните устройства при липса на свързаност до 72 часа; прецизиране на отговорността на ползватели и разработчици на СУПТО в случаите на открити несъответствия; облекчаване на правилата за връзка на софтуера с фискално устройство и реквизитите на фискалните бонове и други.

„Промените ще облекчат правилата за търговците, но ще запазят философията на наредбата да ограничава сивата икономика“, коментират от НАП.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
На пътя животът е с предимство
На пътя животът е с предимство

Маджаровец шофира залян, 18-годишна се заби в дърво
Маджаровец шофира залян, 18-годишна се заби в дърво

Затвори