Училището в Маджарово отпразнува 1 век/ВИДЕО/

0
Divel

100-годишен юбилей отбеляза тържествено училище “Димитър Маджаров” в град Маджарово.

Гости на празника бяха заместник-областният управител Виолета Желева, началникът на РУО – Хасково Христина Боева, началникът на отдел “​АПФСИО” Иван Ванчев, кметът Ерджан Юсуф и цялото ръководство на общината. Всички поднесоха своите пожелания към колектива на учебното заведение.

Старско

Виолета Желева удостои с най- високото отличие „Почетен плакет на областния управител на област Хасково“ директорът на училището Димитър Стоянов. “Това не е само юбилей, а един век от историята на българското образование. Има нещо величествено в благородното дело да изградиш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух. Всичко това да превърнеш в традиция и най- вече с любов да предадеш на поколенията да го развиват, пазят и да продължат делото.“, каза в словото си Виолета Желева.

“Възраждаме традиции, въвеждаме иновации, даваме на учениците си знания, възпитание и духовен растеж. Равносметката на постигнатото показва, че имаме високо квалифицирани кадри във всички професионални сфери – здравеопазване, образование, социални дейности, право, спорт и т.н.”, каза директорът на училището Димитър Стоянов. Той благодари на всички бивши негови колеги, дошли от цялата страна, за да уважат юбилея и да покажат своята съпричастност.

Грамоти и предметни награди бяха връчени на всички дългогодишни преподаватели, дали своя принос в 100-годишната история на училището. Преди официалната част в местното читалище, шествие премина през центъра на града, за да отдаде почит на патрона Димитър Маджаров, пред чийто паметник бяха положени венци и цветя. В небето бяха пуснати 100 балона.

Училището в Маджарово е създадено от дошлите през 1913г. тук български бежанци от Беломорска Тракия след края на Междусъюзническата война. Въпреки тежката си съдба и недоимъка, местните хора намират средства и сили и през 1921 г. построяват училище за децата си. Днес училището е защитено и продължава да функционира успешно като единственото на територията на общината.

Въпреки чувствително намалелият броят на учениците, което е естествено отражение на намаляването броя на населението в района, в СУ „Димитър Маджаров” продължават да се обучават ученици от І до ХІІ клас. В момента там учат 142 деца, а учителите са 19. “Колективът се състои както от млади, така и от по-възрастни квалифицирани педагози”, каза директорът Димитър Стоянов. Той си спомня и годините, когато те са били в пъти повече. Например през 1989 година, тук са учили над 630 деца, а педагогическият персонал е бил 70 души.

През годините училището непрекъснато обновява своята материална база – поддържат се в отлично състояние кабинетите, работилниците, спортните площадки. Сградата е санирана, направена е нова ограда, изградено е баскетболно игрище. Работи се по множество проекти за осигуряване на по-добро и качествено образование. Нова компютърна техника е предвидена по проект “Равен достъп до образование”, който сега стартира. Вече са доставени 14 лаптопа, очакват се още 12, както и 7 таблета. Те са предназначени за учениците, които нямат възможност сами да си закупят техническите средства за провеждане на онлайн-обучението. Училището е осигурило безплатни учебници за учениците от 8-ми и 9-ти клас. През следващата учебна година ще бъдат осигурени такива и за 10-ти клас.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Областният управител даде старта на "Вълшебен свят"
Областният управител даде старта на “Вълшебен свят”

МЗХГ снима Хасковска област от самолет
МЗХГ снима Хасковска област от самолет

Затвори