Училищата в областта приемат 77 паралелки в 8 клас, две нови специалности в Царската гимназия

0

77 паралелки се предлага да бъдат реализирани в Хасковска област в 8 клас през следващата учебна година – 46 професионални и 31 профилирани. Тази година от МОН са разрешени максимамум 80 паралелки. Две нови специалности ще има в ПГДС “Цар Иван Асен II”- Хасково – това са графичен дизайн и интериорен дизайн.

Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. То бе открито от областния управител Минко Ангелов, който вече се завърна на работното си място. На срещата бе обсъден държавния план-прием в V и VIII клас и на допълнителния в XI клас в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища на територията на област Хасково за учебната 2023-2024 година.

Миналата година в региона бе обявен прием от 78 паралелки, припомни началникът на РУО-Хасково Веселина Павлитова. 2002 ученици в седми клас се обучават към момента в училищата в област Хасково. За първи път от няколко години седмокласниците са повече, като през миналата са били със 72-ма по-малко.

План-приемът бе гласуван единодушно от всички представители на Областния съвет. Минко Ангелов подчерта, че със съвместни усилия с РУО-Хасково ще бъде изграден иновативен център към гимназията по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II’’. Също така предстои ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ да се превърне в асоциирано училище към ТУ-София, като се създава възможността учениците от гимназията да бъдат приемани във ВУЗ-а с предимство.

Провели са се и срещи с ректорите на четири университета в страната – УНСС, УниБИТ, Химикотехнологичния и металургичен университет и ТУ-София, във връзка с изграждането на Консорциум за висши учебни заведения в Хасково, където да се предложи обучение в редовна форма на специалности, отговарящи на нуждите на пазара на труда в региона. Предстои да се проведе и кръгла маса с бизнеса, за да се дискутират специалностите, които ще бъдат предложени за обучение.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Тарашиха магазин на ул."Ком" в Хасково
Тарашиха магазин на ул.”Ком” в Хасково

Митничари спипаха недекларирана валута за над 3 млн. лева(ВИДЕО)
Двама турски шофьори хванати с недекларирана валута за над 670 000 лева (ВИДЕО)

Затвори