Учениците от “Шандор Петьофи” станаха Екошампиони

0

Екошампион на Хасково е ОУ “Шандор Петьофи” с предадени 600,46 кг. В училището учат 315 ученици, което прави по 1,91 кг/ученик. Проведените уроци по темата в ОУ “Шандор Петьофи“ са 28.

Над 3000 ученици от 7 хасковски училища събраха блиоз 1.8 тона рециклируеми отпадъци от опаковки и взеха участие в проведените 174 еко-урока в рамките на второто издание на кампанията за мотивиране на разделното събиране и рециклиране „Екошампиони“.

На второ място е СУ “Св. Паисий Хилендарски“. Там децата са събрали общо 600 кг. отпадъци, което е по 1,02 кг/ученик. Проведените еко-уроци в рамките на тази кампания са 27, а в училището участ 587 деца. Третото място в надпреварата е за ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров“. Събрани са 300 кг. рециклируеми отпадъци. Проведени са 60 урока. В класирането на кампанията „Екошампиони“ следват ОУ “Христо Ботев“ , СУ “Стефан Караджа“, ПГДС „Цар Иван Асен II“, ПГЛП “Райна Княгиня“.

Кампанията има за цел да ангажира учениците и техните семейства да събират отпадъците разделно. Инициативата е организирана от най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в страната – ЕКОПАК България в тясно партньорство с Община Хасково. Събраните пластмасови бутилки и кенчета няма да отидат в депо или в природата, за да се разлагат стотици години. Те ще бъдат рециклирани и от тях ще се произведат нови опаковки, продукти, дрехи и обувки.

Първите в класирането учениците от “Шандор Петьофи” ще получат голямата награда на инициативата – „Зона за еко-междучасие“, оборудвана с места за сядане и почивка (тип пуфове/ барбарони), малка библиотека с книги/настолни игри, масичка и информационно табло. Зоната ще бъде модулна, така че да може да се постави на най-подходящото за целта място, избрано от училището.

Всички участващи училища вече получиха поощрителни награди – 15 топки – по 5 за футбол, баскетбол и волейбол. Наградният фонд е предоставен ЕКОПАК България.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Нинова отново нападна президента Радев (видео)
Нинова отново нападна президента Радев (видео)

30 кг сребърни накити намериха на „Капитан Андреево“ (видео)
30 кг сребърни накити намериха на „Капитан Андреево“ (видео)

Затвори