Учебници „говорят“ с помощта на десетокласник

0
Divel

Първите „говорещи“ електронни учебници в България са вече на разположение на учениците от 1. до 4. клас. Те са по български език и литература, математика, родинознание, околен свят, човекът и природата, човекът и обществото и са част от дигиталната плтаформа е-просвета 2.0.

Иновативният софтуер е дело на Радостин Чолаков, ученик от 10. клас, в Природоматематическата гимназия в Пловдив. 16-годишното момче се занимава с програмиране от ранна възраст и вече има зад гърба си множество отличия, спечелени състезания и успешни проекти.

Старско

Текстовете на уроците и задачите са озвучени от компютърен глас с подходящо темпо и дикция. Така най-малките ученици ще търсят по-рядко помощ от родителите си по време на дистанционното обучение, коментират от издателство „Просвета“.

„Ако вашето дете е в 1. клас и се затруднява да разчете условието на задачата, учебникът ще му го прочете сам и това става, като се натисне един бутон. Благодарение на съвместната ни работа с Радостин, новата функция ще бъде в помощ не само на първокласниците, но и на учениците от 2., 3. и 4. клас, които четат по-бавно. Ще спести доста време както на тях самите, така и на родителите им“, обяснява директорът на издателството Владимир Кръстев.

Озвучените страници правят е-просвета изключително подходяща и достъпна за деца с увредено зрение.

На панаира на книгата във Франкфурт платформата е-просвета получи голямо международно признание, като спечели специалната награда на журитo в конкурса „Най-добър учебен материал в Европа“ (BELMA) за 2021 г.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Мартин Бонев шампион на двойки от тенис турнира в академията на Рафаел Надал
Мартин Бонев шампион на двойки от тенис турнира в академията на Рафаел Надал

5 нови случая на коронавирус в България (ВИДЕО)
113 са новите случаи на COVID-19, трима починаха

Затвори