Трифоновден е! Зарязваме лозята

0

На 1 февруари Българската православна църква отбелязва Трифоновден по нов стил. По народен обичай Трифон Зарезан се отбелязва на 14 февруари по нов стил.

Св. Трифон е мъченик, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян, бил посечен с меч. Роден в Мала Азия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Св.Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.

По българските земи Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наричан е още Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон – когато се започва резитбата на лозята. Обичаят повелява в празничния ден стопаните, които имат лозя да „зарежат“ няколко пръчки, после да полеят корените на лозата с вино. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

Празникът е включен към цикъл от 3 последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват, както следва: на 1 февруари – Трифоновден; на 2 февруари – Сретение Господне, на 3 февруари – Свети Симеон.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Рецитаторски онлайн конкурс за 3 март стартира в Димитровград
Рецитаторски онлайн конкурс за 3 март стартира в Димитровград

Обявиха обществена поръчка за 5,8 мнл. лева за ремонт на стари мостови съоръжения в Хасково
Обявиха обществена поръчка за 5,8 мнл. лева за ремонт на стари мостови съоръжения в Хасково

Затвори