Трибагреник се развя на Каменния връх край Левка

0

Националният трибагреник се възвиси над Левка. Той бе поставен на Каменния връх (Таш тепе) – най-високият връх в района на сакарското село и е видим на километри от всички посоки.

Инициативата е подета преди няколко години от вече покойния Колю Манев – местен жител и родолюбец. Продължава до днес, благодарение на подкрепата на местни хора и природозащитните организации Зелени Балкани и Сдружение „Природен Парк Сакар“.

В подножието на върха се намира Центърът за природозащитни дейности на „Зелени Балкани“ за опазването на редките птици от вида белошипа ветрушка. А хълмът със знамето е едно от любимите места на реещите се в околността белошипки, разказват от екипа на фондацията.

Дейностите й в района са насочени към съхраняване и популяризиране на богатото биологично разнообразие и историческо наследство на Сакар планина. Неотдавна стартира проект, част от международната инициатива BESTbelt, координирана от германската EuroNatur Foundation с финансовата подкрепа на Евройпейския Съюз. Неговата цел е опазване, подпомагане и проучване на редки и защитени видове птици – белошипа ветрушка и царски орел в граничните райони на България и Турция, и в частност Сакар (като част от бившата ,,Желязна завеса“, а днес инициативата Европейски Зелен Пояс).

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
NSAIT стартира BgGPT – достъпен изкуствен интелект на български език
NSAIT стартира BgGPT – достъпен изкуствен интелект на български език

Граждани с благодарност за облагородено междублоково пространство в Хасково
Удължават срока за саниране, 5 сдружения са кандидатствали

Затвори