Три филма се състезават за кинонаградата „ЛУКС“ 2019

0

Трите филма, които се състезават за филмовата награда „ЛУКС“ на Европейския парламент през 2019 г. са: „Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Господ съществува, името й е Петруния“ и „Кралството“.

Трите филма финалисти за годишната филмова награда „ЛУКС“ на Европейския парламент бяха официално представени на пресконференция в Рим през седмицата.

– „Нерешеният случай Хамаршьолд“ (Cold Case Hammarskjold) (копродукция на Дания/Норвегия/Швеция/Белгия/Великобритания/Германия) – режисьор Мадс Брюгер

– „Господ съществува, името й е Петруния“ (Господ постои, името е Петрунија) (копродукция на Северна Македония/Белгия/Словения/Хърватия/Франция) – режисьор Теона Стругар Митевска

– „Кралството“ (El reino) (копродукция на Испания/Франция) – режисьор Родриго Сорогойен

„Нерешеният случай Хамаршьолд“ – Даг Хамаршьолд загива при съмнителни обстоятелства в самолетна катастрофа през 1961 г., пътувайки за среща по преговорите за разрешаване на конфликта в Катанга, Конго, в който са били засегнати значителни икономически интереси. Шведският генерален секретар на ООН е бил прогресивен политик, който е имал за цел да не позволи на западни страни като Великобритания и Франция да възстановят влиянието си в Африка, след като техните колонии там са придобили независимост. Бавното развитие на сюжета в документалния филм на Мадс Брюгер хвърля светлина върху мистерията по смъртта на Даг Хамаршьолд. За трети път в историята на наградата „ЛУКС“ документален филм е сред финалистите

„Господ съществува, името й е Петруния“ – Какво се случва, когато една жена участва в едно по традиция мъжко състезание и успява да открие светия кръст, който православен свещеник хвърля в река Петруния прави точно това и разгневява както мъжете, така и свещеника, който въвлича в случая полицията. Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие“ – пита тя, тъй като „наградата” за победителя в състезанието символизира именно това.

„Кралството“ – Колко далеч би стигнал някой, за да се задържи на власт Този наситен с адреналин трилър изследва политическата корупция. Той разказва историята за края на кариерата на успешен политик, чието благосъстояние се дължи на престъпен и незаконен бизнес, като с това застрашава да разруши имиджа на партия си, след като вестник публикува разследване за корупционните му дейности. Пригответе се за горчиви спорове, напрегнати автомобилни преследвания и сблъсъци с разследващи медии.

Филмовата награда на Парламента „ЛУКС“ подпомага европейски филми да се разпространяват извън националните си граници. С подкрепата на Европейския парламент ще бъдат осигурени субтитри на трите филма финалисти на всички 24 официални езика на ЕС. Това ще позволи тяхното прожектиране из цяла Европа в рамките на Филмовите дни „ЛУКС“ през есента.

Филмът победител ще бъде избран от членовете на ЕП и обявен по време на пленарната сесия на 27 ноември в Страсбург. Той ще бъде допълнително адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания и ще получи подкрепа за разпространение на международната сцена.

Трите филма в конкурсната програма са част от официалната селекция на филмовата награда „ЛУКС“ 2019, която беше представена на Международния филмов фестивал в Карлови Вари на 30 юни.

10-те филма от официалната селекция на филмовата награда „ЛУКС“ 2019 са, както следва:

1. „Клир“ (Kler) (Полша) – режисьор Войчех Смарзовски

2. „Нерешеният случай Хамаршьолд“ (Cold Case Hammarskjold) (Дания/Норвегия/Швеция/Белгия) – режисьор Мадс Брюгер

3. „Господ съществува, името й е Петруния“ (Господ постои, името е Петрунија) (Северна Македония/Белгия/Словения/Хърватия/Франция) – режисьор Теона Стругар Митевска

4. „Нейната работа“ (I Doulia tis) (Гърция/Франция/Сърбия) – режисьор Никос Лабо

5. „Медена земя“ (Медена земја) (Северна Македония) – режисьори Тамара Котевска и Любомир Стефанов

6. „Невидимите“ (Les Invisibles) (Франция) – режисьор Луи-Жюлиен Пети

7. „Рей и Лиз“ (Ray & Liz) (Великобритания) – режисьор Ричард Билингам

8. „Извън системата“ (Systemsprenger) (Германия) – режисьор Нора Фингшайд

9. „Човекът, който изненада всички“ (Человек, который удивил всех) (Русия/Естония/Франция) – режисьори Наташа Меркулова и Алексей Чупов

10. „Кралството“ (El reino) (Испания) – режисьор Родриго Сорогойен

Предишните носители на филмовата награда „ЛУКС“ са: „Жена на война“ (Kona fer i strid) на Бенедикт Ерлингсон (2018 г.), „Кръвта на саамите“ (Sami Blood) на Аманда Кърнел (2017 г.), „Тони Ердман“ (Toni Erdmann) на Марен Аде (2016 г.), „Мустанг“ (Mustang) на Денис Гамзе Ергювен (2015 г.), „Ида“ (IDA) на Павел Павликовски (2014 г.), „Краят на омагьосания кръг“ (The Broken Circle Breakdown) на Феликс Ван Хрунинген (2013 г.), „Шун Ли и поетът“ (Io sono Li) на Андреа Серге (2012 г.), „Снеговете на Килиманджаро“ (Les Neiges du Kilimandjaro) на Робер Гедигиан (2011 г.), „Чужденката” (Die Fremde) на Фео Аладаг (2010 г.), „Добре дошли“ (Welcome) на Филип Лиорет (2009 г.), „Мълчанието на Лорна“ (Le silence de Lorna) на братята Дарден (2008 г.) и „На прага на Рая“ (Auf der anderen Seite) на Фатих Акин (2007 г.).

В самото начало на месец декември предстоят традиционните прожекции с вход свободен на трите филма финалисти за наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент. Филмовите дни „ЛУКС“ ще се проведат в редица български градове и се организират от Бюрото на ЕП в България в партньорство със София Филм Фест. Очаквайте подробности за местата и датите на прожекциите през есента.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Боливуд желае сътрудничество с Хасково
Боливуд желае сътрудничество с Хасково

Мъри си тръгна от родно Хасково
Мъри вариант за Динамо Москва

Затвори