Токов удар покоси египетския лешояд Фердинанд

0

Египетският лешояд Фердинанд е загинал в резултат на токов удар в Източни Родопи. Той е бил маркиран с предавател.

В резултат на дъждовното време и разразилите се бури, египетският лешояд е кацнал на рисков електрически стълб в близост до язовир “Студен кладенец” и е бил убит от токов удар. За съжаление, при подобни метеорологични условия, рискът от токов удар за птиците при кацане на необезопасен електрически стълб значително се повишава, съобщават от БДЗП-Хасково.

Необезопасените стълбове от електроразпределителната мрежа са най-честата причина за загиване на хищните птици. Те умират най-често от токов удар, когато докоснат проводник и заземена част от съоръжението. В България голям процент от електропроводите средно напрежение (20 kV) са опасни най-вече за едрите грабливи птици и щъркелите. Някои от тях представляват истински смъртоносни капани, убиващи десетки птици всяка година. Именно затова БДЗП работи активно с електроразпределителните компании в страната за смекчаването на тази заплаха, уточняват от дружеството.

В сътрудничество с Електроразпределение Юг/EVN в Източни Родопи до сега са изолирани стотици стълбове около гнездата на египетските лешояди, но за съжаление линията, на която загива Фердинанд, не е сред тях.

В община Хасково през миналата година бяха монтирани 21 платформи за щъркели виж ТУК.

Фердинанд е египетски лешояд с дълга история. Той е излюпен в Зоопарк София през 2019 г., а след това отгледан в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. След период на адаптация Фердинанд бе освободен от БДЗП в Източни Родопи през 2021 г. в рамките на програмата за рестокинг на вида и започна да живее своят втори живот – в дивата природа. Той бързо придоби увереност и успешно се адаптира към живот като див лешояд, а ние имахме възможност да следим странстванията му по света и у нас с помощта на GPS-предавателят, с който го маркирахме, споделят от БДЗП. През миналата година Фердинанд беше открит от екип на еколозите в безпомощно състояние в резултат на сблъсък и след кратко възстановяване в Спасителния център за диви животни – Зелени Балкани бе отново освободен в природата на Източни Родопи. Тази година вече като възрастен лешояд Фердинанд се завърна в България в търсене на своя собствена гнездова територия и партньорка.

Египетският лешояд (Neophron percnopterus) е една от най-застрашените птици в България и Европа. У нас видът е изчезнал от голяма част от местата, на които се е срещал преди десетилетия, а популацията му наброява едва 30 двойки. Сред основните заплахи за вида са използването на отровни примамки в природата, токовите удари и бракониерството. БДЗП съвместно с редица партньорски организации полага усилия за опазването на египетския лешояд не само в България, но и по целия миграционен път на вида.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
45 нови дръвчета засадиха в Свиленград
45 нови дръвчета засадиха в Свиленград

8 медала по спортна аеробика за децата на Мега спорт
8 медала по спортна аеробика за децата на Мега спорт

Затвори