Токът скача с инфлацията – с около 3,5% от юли

0

Цената на тока от юли ще се увеличи в рамките на инфлацията – около 3,5%. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, предаде БГНЕС.

Комисията проведе две открити заседания, на които бяха изслушани представители на енергийните и топлинните дружества.

„Ако искаме да удовлетворим всички условия на трите ЕРП-та (ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про) и топлинните дружества, цената на тока за бита и бизнеса в страната би следвало да скочи с 50 – 60%, а КЕВР това няма да го допусне. Затова, Комисията установи в своя доклад увеличението трябва да бъде в рамките на инфлацията между април 2018 и 2019 г.“, обясни още Иванов.
Докладът на комисията е приет, след като бяха разгледани постъпилите искания на трите електроразпределителни компании – ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про. Tокът за клиентите на ЧЕЗ ще поскъпне с 3,46%, за ЕВН – 3,59%, Енерго Про – 3,38%.

От трите дружества бяха поискали скок на енергията. ЕВН поиска промяна на дневната тарифа с 4% от сегашните 0,17997 лв./кВтч. (без ДДС) на 0,18719 лв./кВтч. (без ДДС), ЧЕЗ настояха нощната тарифа да скочи драстично с над 50% и с над 3% скок на дневната, Енерго Про поиска увеличение с 2,19%, като дневната да се увеличи с 1,7%, а нощната с 4,15%. И трите ЕРП-та искаха да се увеличи и таксата за пренос до домакинствата.

След заседанието омбудсманът Мая Манолова заяви, че не одобрява решението скока в цената на тока да се обсъжда в отсъствието на граждански организации. „В петък е предвиден диалог с гражданите, но това ще се случи постфактум, тъй като ЕРП-тата и Топлофикациите вече ще са изразили своите възражения в докладите си – без да са чули тревогите на гражданите“, оплака се общественият защитник. Според Манолова поредното увеличение на цената на парното и топлата вода няма да подобри лошото финансово състояние на дружествата. По нейни данни натрупаните загуби само на столичния ТЕЦ са в рамките на 600 млн. лева.

Преди дни стана ясно, че КЕВР предлага поредното средно увеличение с 4,5% на парното и топлата вода за цялата страна. Най-голямо увеличение на цените се очаква в Разград – 17,53%, Габрово – 12,53%, София увеличението ще бъде 4,3%. Намаление на цената се планира единствено за сливенската Топлофикация. Окончателно решение ще се вземе в края на юни отново след обществено обсъждане.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Колона с военна техника влиза от Гърция в Хасковско
Колона с военна техника влиза от Гърция в Хасковско

Спипаха почерпен в 10 ч сутринта/ВИДЕО/
Спипаха почерпен в 10 ч сутринта/ВИДЕО/

Затвори