Тодор Марков: Няма да подам оставка, чист съм

0
Divel

Началникът на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков няма да си подаде оставката.

Това обяви той на пресконференция в отговор на кмета Станислав Дечев, който предната седмица му я поиска.

Старско

“Няма да си подам оставката. Чувствам се чист”, заяви Марков. Той каза още, че не приема критиките и от областния управител за лошото управление. Инж. Марков отчете още, че през 2015 година, когато е поел ВиК, дружеството е било с дългове от 8 милиона лева. За 5 години той е успял да ги стопи с един милион лева, като сега те са 7 млн. лв.

Инж. Марков и Лозко Лозев обясниха, че, за да бъдат решени проблемите с водата в Хасково, трябва дружеството да бъде консолидирано във ВиК асаоциацията и тогава да се търси финансиране за изпълнението на така наречения “воден цикъл”. Към момента само община Димитровград не са присъединени към ВиК-Хасково. След като цялата консолидация стане факт и има финансиране за воден цикъл, Лозко Лозев обясни, че подмяната на водопроводи трябва да стане по зони, а това ще струва около 100 милиона лева.

Двамата обявиха още, че загубите на вода са 50%. Една от причините за това е старата водопреносна мрежа, която е над 80-годишна. Решението за намаляне на авариите по мрежата е Хасково да има воден цикъл. По отношение на въпроса, че градът е заплашен от воден режим заради липса на резервна вода, двамата обясниха, че 6 нови сондажа могат да решат частично проблема. А ако има воден цикъл, драстично и загубите на вода ще намалеят.

За високата цена на водата, която е заложена в Бизнес плана на ВиК, Тодор Марков каза, че токът е най-големият разход на дружеството, тъй като цялата вода в града е помпажна. Той поясни, че 35% от цената на водата е за ток.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Откриха изложба, посветена на 125 години организирано тракийско движение
Откриха изложба, посветена на 125 години организирано тракийско движение

Община Хасково осигурява временен подслон за бездомни лица от 1 декември
627 останаха без работа през юни

Затвори