Света Варвара с новолуние и пълно слънчево затъмнение

0

На 4 декември Църквата почита паметта на светата мъченица Варвара, живяла по времето на император Максимиан в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога претърпяла мъченическа смърт за Христа от ръката на собствения си баща.

В българския народен календар денят е Варварица, Варваринден, Варвардан. В народните представи Варвара и сестра й Сава, чествана на 5 декември, са двете сестри на св. Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: “Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава”.

Старско

Широко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести (и на шарката). Представата за нея е, като грозна, куца и разчорлена стара баба, която се подпира на патерица, с която удря децата и те се заболяват.

За здраве, за омилостивяване на болестите и за да бъде отнесена надалеч Баба Шарка, на днешния ден жените месят пресни погачи, приготвят обредно вариво и го раздават с мед.

Момичетата се надпреварват коя първа ще раздаде погачите си, защото се счита, че която спечели, ще се омъжи първа през годината.

Тази година на 4 декември е специален ден и според астролозите- настъпва новолунието през декември и ще бъде съпровождано от пълно слънчево затъмнение, каквото в този вид ще се повтори чак след 8 години. За жалост, затъмнението няма да може да бъде наблюдавано в цялата му красота от България.

Астролозите препоръчват на днешния 4 декември да направим своеобразна ревизия на делата си, като си изясним кое е действително важно. И препоръчват: научете се да цените това, което имате, и благодарете за всяка дреболия. Рождението на новата Луна е благоприятен ден да отделите време за пълноценна почивка, както и да се освободите от ненужното.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
30 000 лампички огряха най-високата елха в Европа
Дядо Коледа пали светлините на най-високата българска коледна елха в Димитровград

Личните лекари ще издават направление за PCR тест
74 нови с COVID-19, сред тях учителка и медицински сестри

Затвори