Строй, за да няма за всички, руши за същото

0

За митничарското село се носят градски легенди. В него, по покана на благодарните му жители, са отсядали бая политици и други висши ченгета.

Тази едемска градина е създадено на мястото и територията на бившето село Ставри Димитрово изселено, през 1963 г. при построяването на язовир „Ивайловград”.

През 1984 г. започва застрояването на вилна зона с цел отдих и туризъм за общините Свиленград и Любимец. След демократичните промени там градят хора с пари. Тогава там имаше и такава табела: „Който си носи, ще пие, който си води – ще е…”

Иначе, преди изселването през 1963 г., селото е кръстено на Ставри Димитров. Той е роден в 1880 година в крушевското село Долно Дивяци, тогава в Османската империя. Присъединява се към редовете на ВМОРО в 1900 година и изпълнява куриерски задачи. Участва в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година. Тогава е четник при Гюрчин Наумов и участва в отбраната на Крушево. В 1910 година след възстановяването на революционната организация е четник при Блаже Кръстев, а от 1911 година – самостоятелен войвода в Крушевско.

Заради това, вероятно, по времето на БКП селото с име на комита от ВМРО е удобно потопено и превърнато в чашка на язовир. В коминтерновските работи България “по собствената си воля” няма претенции българи да са населявали значително територии в областите Македония и Одринска Тракия.

Така 45 г. се строи и гради, но за да няма за всички, после вече 32 г. се събаря и гради, пак да има, но не за всички…

След последните 2 петилетки и малко на европейски хуманизъм, връщаме се пак към руините на Митничарското село. Община Любимец няма пари да извози строителните отпадъци, собствениците им имат, ала и те не са ги извозили. Може би, заради луфт между Закона за местното самоуправление и местната администрация, плюс ДНСК, която е държавна.

Така върху разрушенията на припек излязоха змиите. За инцидент с пепелянка писахме, не в Ставри Димитрово, а в Харманли. Млада жена била ухапана, докато работи на лозe. Последваха всякакви ехидни коментари. А, ако, ухапаните бяха самите коментиращи или техни близки?

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Още двама починали с COVID-19, 13 новозаразени
1965 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

Две петилетки от закриването на Министерството на веселбата
Две петилетки от закриването на Министерството на веселбата

Затвори