Стотици се молиха на Ямача на Рамазан Байрам

0

Стотици мюсюлмани се стекоха на празнична молитва в Хасково, по случай най-големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам, известен още като Шекер Байрам. Заради пандемията от коронавирус джамиите останаха затворени в цялата страна. В Хасково, вместо в джамиите, мюсюлманите посрещнаха празника на помощни футболни игрища в парк “Ямача” с мощно озвучаване. Празничната молитва започна в 6:30 ч.

Въпреки че молитвата се проведе на открито, вярващите се стремяха да спазват дистанция. След края на така наречения Намаз нямаше традиционните здрависвания и прегръдки.

Час по-рано, в 5 часа, се проведе първата молитва. В социалните мрежи хасковлии изразиха недоволството си, че са се събудили от молитвата на имама.

Дни преди празничната молитва от община Хасково са окосили тревата, напръскано е против кърлежи и бе осигурено осветление.

На днешния ден мюсюлманите слагат край на едномесечните пости, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи.

С този празник завършва месец Рамазан (Рамадан), през който мюсюлманите стават преди изгрев слънце, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода, пази се “оруч”. Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Честит 24 май!
Честит 24 май!

Хасковските зрелостници огласиха Кенана
Хасковските зрелостници огласиха Кенана

Затвори