Стоки ментета спряха на ГКПП Капитан Андреево

0

Полицаи от РУ Свиленград и митнически служители иззеха безакцизни цигари, парфюми и други недекларирани стоки на ГКПП“Капитан Андреево“.

Вчера в хода на специализирана полицейска операция за предотвратяване, пресичане и повишаване ефективността по противодействието на незаконен внос на стоки в нарушение на закона са извършени контролни действия на трасе  „Леки автомобили“. В проверени 4 леки коли и турски автобус са намерени общо 19 160 къса цигари без бандерол, 3480 парфюмни води, 720 хранителни добавки и 46 артикула с лого на защитени марки без разрешение на правопритежателя.

При друг случай митническите служители задържаха 99 000 опаковки за тютюн за наргиле със знаци на търговски марки при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната през ГКПП Капитан Андреево.

Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на Агенция “Митници”, ГД “Борба с организираната престъпност”, ГД “Гранична полиция” и Национална агенция за приходите, с цел противодействие на контрабандата.

На 09.05.2024 г. на пункта пристига влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът –турски гражданин, представя документи за превозваната стока  от Турция за Западна Европа. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия сред декларираната стока са открити 28 кашона с 99 000 опаковки за тютюн за наргиле с логото на две търговски марки. Стоката е задържана в изпълнение на Регламент (ЕС) №608/2013 относно защита на правата върху интелектуалната собственост. За случая са уведомени притежателите на марките.

Предлагането на тютюн за наргиле във фалшиви опаковки не само ощетява търговската марка, подвежда купувачите, но и потенциално крие рискове за потребителите. Наред с това фалшифицирането на акцизни продукти, за какъвто е класифициран тютюнът за наргиле в България и в повечето държави от Западна Европа, предполага организирането на нелегални манифактурни производства и нелегални търговски вериги, които нанасят значителни щети на икономиките и бюджетите заради невнесени акцизни и други данъци.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Силен взрив прати Димата-Руснака в пловдивска болница(ВИДЕО)
Силен взрив прати Димата-Руснака в пловдивска болница(ВИДЕО)

Бойците от бригадирския град с медали от Варна
Бойците от бригадирския град с медали от Варна

Затвори