Стартира програма за децата срещу онлайн тормоз

0

В зала „Хасково“ на Община Хасково, се проведе официалното откриване на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Програмата  ще се проведе в рамките на учебната 2023 – 2024 г., организирана съвместно от Окръжен съд – Хасково, Районен съд – Хасково, Окръжна прокуратура – Хасково и Районна прокуратура – Хасково, както и учениците от природо – математическа гимназия „Академик Боян Петканчин“.

В днешния форум участие взеха иф. административния ръководител – председателят на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова, председателят на Районен съд – Хасково Пламен Георгиев, заместник – председателят на Окръжна прокуратура – Хасково Дарина Славова, съдия Стратимир Димитров – координатор на проекта, както и ст. експерт по ОНГОР към РУО Красимира Джисова, заместник-кметът на Община Хасково и председател на МКБППМН Динко Тенев, секретарят на МКБППМН Юлия Динкова, директорът на ПМГ г – жа Гергана Петрова, ученици и младежи.

Към участие в програма за поредна година е привлечена и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Хасково, със съдействието на която в първия ден на откриването се проведе среща – разговор  с участието на Антоанета Василева, Координатор на Националния център за безопасен интернет.

Основни акценти са актуалните рисковете за децата в интернет – онлайн тормоз, разговори с непознати, попадане на неподходящо съдържание, игри с насилие, прекомерна употреба на устройства и други. В хода на дискусията ще бъдат коментирани  рисковете и последствията от определено поведение в интернет, умения за разпознаване на злоупотреба и онлайн тормоз, документиране на доказателства, разговор с доверени възрастни и използване на консултативната линия на Центъра за безопасен интернет.

Образователната програма допринася за повишаване правната култура на учениците, за по – добрата информираност за структурата, функциите и значението на  съдебната власт в Република България.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Въвеждат промени за тежкотоварните автомобили на границата
Марихуана и кокаин за 1 751 280 лева откриха митничари в бус управляван от жена

Недекларирана валута за над 1,1 млн. лева откриха митничари(ВИДЕО)
Близо 20 000 „маркови“ стоки откриха митничари

Затвори